Mainos

Ilotulitus vain ammattilaisille?

Tähtipommit ja muut ilmaan lentävät tai ilmaan ampuvat voimakkaat räjähteet pitäisi luokitella laissa yksityiskohtaisesti ja rajoittaa niiden käyttö ammattilaisille.

Ilotulitteiden aiheuttamat vahingot ovat suurelta osin ehkäistävissä. Lainsäädäntöön tulisikin tehdä niitä koskevia uudistuksia ja tarkennuksia.

Suomen Lääkärilehti kirjoittaa uusimmassa numerossaan, että yksityishenkilöille sallitut valmisteet tulee varustaa viranomaisten tarkastamilla käyttöohjeilla. Yli 18-vuotiaille tarkoitetut tuotteet eivät saisi päätyä alaikäisten käsiin.

Maanlaajuinen ilotulitekielto on tehokkain onnettomuuksia vähentävä keino. Kompromissiratkaisuna ilmaan lentävien tai ilmaan ampuvien valmisteiden ja paukkupommien kieltäminen on tehokkainta. Maailman terveysjärjestön suositus on kieltää ilotulitteiden valmistus kokonaan.

Pari vuotta sitten tehty lisäys räjähdysaineasetukseen kielsi voimakkaat paukkupommit ja siirsi kaupan painopisteen tähtipommeihin ja raketteihin. Paukkupommeista aiheutuvat vammat vähenivät, mutta vakavat ilotulitevammat lisääntyivät. Ilmaan lentävät tai ampuvat tuotteet sekä paukkupommit on todettu ilotulitteita vaarallisemmiksi.

Synkkä vuodenvaihde

Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan hakeutui vuodenvaihteessa 35 henkilöä, joiden vammat oli aiheuttanut ilotulite. Potilaista ja heidän vammoistaan tehtiin kyselytutkimus. Kolme heistä oli hengenvaarassa. Yksi menetti oikean silmänsä, ja vasemmassa on tekomykiö. Yhdelle jäi pysyvä aivovaurio. Yksi menetti näön toisesta silmästä, ja kahden näkö toisessa silmässä heikkeni. Useille jäi pysyvä kosmeettinen kasvovamma.

Tapaturma sattui 34 tapauksessa uudenvuodenaattona tai uudenvuodenpäivänä. Ilotulitteen sytyttäjälle tai avustajalle tapahtui 29 ja sivustakatsojalle 6 onnettomuutta. Tähtipommi aiheutti 25 onnettomuutta. Näistä Komet Bomb 3 -merkkisiä oli varmuudella 20 ja muita 5.

Tutkimus osoitti, että tähtipommit aiheuttivat lähes kaikki vakavat onnettomuudet. Ne toimivat kuten kranaatinheittimet. Putkessa räjähtävä ajopanos ampuu liimapaperipallon sisälle pakatun pommin. Se hajoaa taivaalle tähtikuvioksi. Ilotulite sytytetään putken suulta, jolloin sytyttäjän kasvot ovat vaarassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.