Mainos

Ilotulitteista syntyi kiivas arvokeskustelu - "Taivaalle ammutut rahat voisi antaa köyhille"

MTV3:n uutisten tämänkertainen nettikysymys nosti esiin mielenkiintoisen arvokeskustelun. Kysyimme vuodenvaihteessa, pitäisikö ilotulitukset kieltää. Vastausten jakauma oli yllättävän tasainen. Kieltämisen kannalla oli 653 vastaajaa, ilotulitusten puolustajia taas oli 728. Kaikkiaan vastanneita oli 1381.

Vaikka meteli ja vaarat nousivat monien kieltämistä kannattavien vastaajien keskuudessa ykkösargumentiksi, isoksi teemaksi nousi kuitenkin raha ja moraali. Monen mielestä on kamalaa tuhlausta ampua kymmeniä, jopa satoja euroja taivaalle, kun toiset ihmiset kituuttavat minimi toimeentulolla tai näkevät jopa nälkää.

Rahat voitaisiin mieluummin antaa suoraan niitä oikeasti tarvitseville: sairaille, työttömille jne. Jokaisen ihmisen tiedossa on varmaan joku huonosti toimeentuleva, jolle voisi tuottaa iloa viemällä itse yllätyksen, tai antaa hyväntekeväisyysjärjestölle, yksi vastaaja kommentoi.

Toinen vastaaja muistuttaa kansantaloudellisista vaikutuksista.

Sairaanhoidoilla on töitä ilman rakettien silpomisia. Kiireet vain lisääntyy muutenkin vuoden vaihtuessa.

Eräs vastaajista asettuu puoliväliin molempia ääripäitä. Hänen mielestään ilotulituksia ei tulisi kokonaan kieltää ja ratkaisisi asian niin, että yksityishenkilöiltä kiellettäisiin ilotulitus, mutta kaupunki voisi järjestää julkisen rakettikimaran.

Ei ilotulituksia saa kieltää. Yksityiskäyttöön tarkoitetut ilotulitteet kylläkin. Kertoo jotain meidän päättäjien älykkyydestä, että joulukuusen tähtisadetikkuja ei saa ostaa alle 18v, aseenkantoluvan saa 15v. Muistetaan kuitenkin, että luvallisilla aseilla ei saada niin paljon vahinkoa aikaan kuin ilotulitteilla yksityiskäytössä.

Ne, jotka sallisivat ilotulitukset vastakin, puolustavat kantaansa muun muassa sillä, että jos yksi asia kielletään, pian on tusina muita jonossa odottamassa.

Heti saa kieltää jos kiellämme myös mopot, moottoripyörät, viinan ja vapunjuhlinnan. Kaikista edellä mainituista on ollut minulle ja monelle muulle joskus harmia.

– Suomi on jo kieltoja ja rajoituksia täynnä. Suomi alkaa olla täysi nynnymaa, jossa ei saa kohta tehdä mitään missä on edes pieninkään vaaran haju.

Ja toisaalta ilotulitulleenhan muissakin maissa...

– Suomessa eletään muutenkin tylsästi ja kaikki juhlat ovat muutenkin masentavia. Jos poistetaan ilotulitteet niin uudesta vuodesta tulee vielä tylsempi. Kielletään samantien kaikki juhlat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.