Mainos

Ilotulitteet halutaan tiukempaan valvontaan

Kauppa- ja teollisuusministeriö aikoo selvittää, pitäisikö ilotulitteiden maahantuojille asettaa pätevyys- ja laatuvaatimukset. Ministeriö pohtii myös sitä, pitäisikö ongelmia aiheuttavat räjähteet eli lähinnä roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit poistaa markkinoilta kokonaan.

Ministeriö haluaa parantaa ilotulitteiden käyttöohjeita ja merkintöjä sekä panna niiden maahantuojat säännösten mukaiseen vastuuseen tuotteidensa laadusta. Lisäksi pyrkimyksenä on täsmentää ilotulitteiden hyväksymiskriteerejä ja laatia entistä paremmat ohjeet kaupan varastoinnin turvallisuudesta. Räjähdeasetukseen voi olla syytä tehdä muutoksia, ministeriössä arvioidaan. Valvontaa ja valistusta on jo kohennettukin.

Ilotulitteiden käyttö on tämän vuosikymmenen aikana lisääntynyt jatkuvasti. Taustalla on niiden hintojen lasku ja aggressiiviseksikin luonnehdittu markkinointi. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat Turvatekniikan keskuksen Tukesin mukaan vähemmän vahinkoa kuin monesti aiemmin. Koko maassa ilotulitteista aiheutui viisi vakavaa ja kymmenen lievempää silmävammaa. Lisäksi ne sytyttivät kymmenkunta rakennuspaloa ja joukon vähäisempiä tulipaloja.

Vahinkoja aiheutui useimmiten sivullisille tai toisten omaisuudelle, harvemmin ilotulitteen räjäyttäjälle itselleen. Etenkin roomalaisia kynttilöitä ja pikkuraketteja käytettiin Tukesin mukaan varomattomasti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.