Mainos

Ilotulittaminen yhä hankalampaa

Turvatekniikan keskus on kiristänyt rakettien ja ilotulitteiden turvallisuusvalvontaa entisestään. Viranomaisena Tukes on tänä vuonna kieltänyt mm. suurten, halkaisijaltaan yli 50 millimetrin tähtipommien myynnin ja yksityisen käytön kokonaan. Hyväksyntä yleiseen kauppaan on peruutettu kaikkiaan 31 tähtipommilta.

Tänä vuonna turvatekniikan keskus on kiristänyt myös vanhojen jo käytössä olleiden ja uusien ilotulitteiden hyväksyntää, laadunvalvontaa ja merkintävelvoitteita.

Rakettien ja muiden ilotulitteiden sytytykseen hyväksytään jatkossa vain vihreä turvalanka. Alle 50 millin tähtipommiin on vaadittu vielä ns. pyrotekninen suihku näyttämään, että tulite on syttynyt ja laukeamassa.

Oikeusprosessi menossa

-Viime vuoden Komet Bomb -onnettomuuksissa sytytyslanka poikkesi aiemmin hyväksymästämme tuotteesta, totesi toimialanjohtaja Heikki Salonen Tukesista.

Sytytyslangan suoja taas aiheutti sytytyslangan nopean palamisen - se paloi sekunnissa, kun turvallisuusraja on 6-12 sekuntia. Tähtipommin ohjeessa ei kehotettu poistamaan suojaa.
Viime vuonna Komet Bomb 3 -niminen tähtipommi aiheutti vuodenvaihteessa yli 200 tapaturmaa, joista 35:ssä aiheutui vakava vamma. Pahimmissa tapauksissa pommi sokeutti silmän, mursi pään luita ja sai aikaan pahoja palohaavoja. Tähän liittyen on menossa oikeusprosessi, jonka arvioidaan kestävän pitkään.

Erilaisia tähtipommeja myytiin ja käytettiin viime vuonna kaikkiaan noin 10000 kappaletta.

Vain täysi-ikäisille

Vaikka suuret tähtipommit ovat tänä vuonna kiellettyjen listalla - jolle jo pari vuotta sitten joutuivat perinteiset paukut, tykinlaukaukset ja kiinalaiset (isot ja pienet) - on myynnissä edelleen 735 erilaista hyväksyttyä ilotulitetta.

-Ilotulitteita myydään vuosittain kymmeniä miljoonia kappaleita. Viime vuonna myynti ylti arviolta 60-80 miljoonaan markkaan. Tänä vuonna myynti noussee sataan miljoonaan markkaan, arvioi Salonen.
Turvatekniikan keskus korostaa jälleen, että ilotulitteita saa ostaa ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt kansalainen - selvin päin. Papateillekin kuten bengalivaloille vaaditaan vähintään 12 vuoden ikä.

Uutena vuotena ei kuutta tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kuusi tuntia sen jälkeen tarvitse rakettien lähettämiseen erillistä viranomaislupaa.

Keskeisenä turvallisuusongelmana toimialajohtaja Salonen pitää omatekoisia raketteja ja pommeja. Ne ovat erittäin vaarallisia ja voivat räjähtää koska vain.
Salonen tähdentää vielä, ettei ilotulitteita saa missään tapauksessa antaa nuorten ammuttaviksi. Esimerkiksi viime vuonna nuoret ampuivat roomalaisia kynttilöitä kädestä jopa toisiaan päin. Pahimmissa tapauksissa syttyivät keinokuituiset vaatteet tuleen.

Myynti joulun jälkeen

Ilotulitteita saa käyttää vain vuodenvaihteessa, vaikka niiden myynti alkaa heti joulun jälkeen ja saa jatkua vuodenvaihteeseen. Myyntipaikat on ilmoitettava paloviranomaisille, jotka tarkastavat paikat etukäteen. Viranomaiset valvovat myyntiä tarkastusiskuin ja keskeyttävät sen, jos määräyksiä ei täytetä.

Kun sitten ilotulitteita käytetään uudenvuoden vaihteessa, ei niistä saa olla vaaraa ihmisille, rakennuksille eikä ajoneuvoille tai eläimille.
Käyttöohjeita tulee noudattaa ja lukea ne etukäteen. Yhtä tärkeitä asioista ovat turvallinen ampumasuunta ja etäisyys. Valtaosalta vahingoista säästyttäisiin, jos käytettäisiin turvalaseja.

Hätärakettien - myös vanhojen - ampuminen uuden vuoden kunniaksi on niin ikään kielletty. Jos tahallaan ammuttu hätäraketti käynnistää etsintäoperaation, se voi maksaa tunnissa kymmeniä tuhansia markkoja. Mikäli ampuja löytyy, summa jää hänen maksettavakseen. Lisäksi ampujaa rangaistaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.