Mainos

Ilotulitekauppiaat raivoissaan: Viranomaiset möhlineet homman täydellisesti

Moni ilotulitekauppias on hämmentynyt muuttuvista ja epäselvistä ilotulitteiden myyntiohjeista.

Ilotulitteiden myyntipaikoilla kiellot ja niiden kumoaminen herättivät jo eilen hämmästystä - jotkut kauppiaat saivat tiedon myyntikieltoon asetetuista - ja kiellosta vapautetuista - tuotteita nettiuutisten ja tekstikanavan kautta.

- Olisin toivonut, että tavarantoimittaja eli maahantuoja olisi ottanut yhteyttä. Toisaalta olisin toivonut, että Tukes olisi antanut jotain informaatiota, mutta mitään informaatiota ei ole annettu miltään taholta, sanoi kyläkauppa Wihosen kauppias Jussi Wihonen.

Wihosen mukaan ohjeiden epäselvyys on vaikeuttanut ilotulitekauppaa, sillä kauppiaalla on vastuu myymistään tuotteista.

- Olemme joutuneet itse olemaan erittäin aktiivisia, jotta voimme olla varmoja tuotteiden turvallisuudesta. Asiakkailla on myös asiasta hyvä tieto, koska he pyörivät paljon netissä.

Wihosen mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet asiaan hyvin. Tuotteita ei Wihoselle ole palautunut, eikä ole tarvekaan - ennen myyntikieltoa ostetut ilotulitteet voi Tukesin ja pelastusviranomaisten mukaan ampua taivaan tuuliin turvallisin mielin.

- Tämä tosin tässä hämmentääkin. Viranomaisten antamat tiedot ovat olleet monin tavoin puutteellisia ja epäselviä. Jos kauppias voisi itse testata tuotteet, tekisimme sen, jotta voisimme varmistua myytävien tuotteiden turvallisuudesta.

Wihonen kritisoi kovin sanoin Tukesin toimintaa.

- Äärimmäisen byrokraattinen toimisto, joka ei ole käytännön tasolla nykypäivänä. Ymmärtääkseni testauksessa on käytetty alihankintaa, eikä se ole siis enää käytännössä valtion viranomaisen tekemää. Sen vastuulla se toki edelleen on. Tämä on huolestuttava kehityskulku.

Wihosen mukaan ilmiö toistuu joka vuosi. Rakettien turvallisuuteen puututaan vasta viime metreillä, muutamia päiviä ennen uuttavuotta.

- Olisihan tässä ollut 11 kuukautta aikaa valmistautua tilanteeseen. Tuotteethan tehdään Kiinassa, ja ne ovat tulleet Suomeen kuukausia sitten. Viranomaiset ovat möhlineet homman täydellisesti.

Toisenkin maahantuojan ilotulitteita tutkitaan parhaillaan. Wihosen mukaan tämä hankaloittaa tilannetta entisestään, kun kukaan ei voi olla varma, minkä yrityksen tuotteet ovat varmasti turvallisia ja minkä ei.

- Ilotulitehomma täällä Suomessa on vähän kuin tupakkakauppa, eli eiköhän se kielletä lähitulevaisuudessa täällä kokonaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.