Mainos

Ilomantsista löytyi lisää kultaa – pitoisuus Suomen suurimpia

Kaivosyhtiö Endomines on löytänyt merkittäviä uusia kultaesiintymiä Ilomantsista läheltä Pampalon nykyistä kultakaivosta.

Kaivosyhtiö löysi kokonaan uuden Korvilansuon esiintymän vuonna 2011. Kairauksissa ja tutkimuksissa on nyt paljastunut, että siellä on kultaa lähellä maan pintaa.

– Parhaat pitoisuudet ovat 21 grammaa tonnissa ja se on huippupitoisuus, toimitusjohtaja Markus Ekberg kertoo.

Tukholman pörssissä noteerattu Endomines kertoo pörssitiedotteessaan, että myös toiselta Rämepuron alueelta on löytynyt kultaesiintymä. Se ei kuitenkaan ole niin lupaava kuin Korvilansuo. Rämepuro löytyi jo vuonna 1970.

Molempien esiintymien arvoa kuitenkin lisää se, että kulta on lähellä maan pintaa. Hyviä 5–10 gramman pitoisuuksia on löytynyt muutaman metrin syvyydestä. Huippupitoisuus 21,3 grammaa löytyi 3,3 metristä. Kultasuoni jatkuu ainakin 50 metriin saakka.

– Molemmat kaivokset ovat höydynnettävissä avolouhoksina, Ekberg toteaa.

Kultalinja on lupaava

Pampalon alueen kultaesiintymät kuuluvat jo aiemmin kartoitettuun Karjalan kultalinjaan. Endomines tutkii alueella myös muita kuin nyt löytyneitä kohteita.

Toimitusjohtaja Ekberg vetää löydyn suhteen vielä matalaa profiilia. Hän ei halua omien sanojensa mukaan hehkuttaa sen vaikutuksilla.

– Korvilansuon esiintymä näyttää vain kasvavan. Tilanne on auki nykyisestä tutkimuspaikasta pohjoiseen, etelään ja syvempään maan sisään, Ekberg muotoilee vaatimattomasti.

Pampalon kaivos tuotti viime vuonna kultaa yli 800 kiloa. Malmin keskipitoisuus oli neljä grammaa. Avolouhoksessa kannattavuusraja laskee kustannusten pienentyessä.

Kaivokselle lisää elinvuosia

Pampaloon on valmistumassa laajennus, joka mahdollistaa puolitoista kertaa suuremman malmimäärän käsittelyn.

– Se ei tarkoita sitä, että myös kullan tuotantomme kasvaisi samassa suhteessa.

Endomines ei halua vielä arvioida mikä vaikutus uusien kultaesiintymien löytymisellä on Pampalon kaivoksen ja sen rikastamon toimintaikään. Aiempi arvio on ollut kymmenkunta vuotta, mutta todennäköisesti esiintymät tuovat kaivoksella useita vuosia lisää elinkaarta.

Kultaa löydetään muualtakin

Kultaesiintymiin Suomessa perehtynyt geologi Olavi Kontoniemi GTK:sta ei ole vielä nähnyt Endominesin julkistamia tietoja. Hänen ensiarvionsa mukaan kyseessä ovat kaivosyhtiölle merkittävät löydökset.

– Se on merkittävä reservimalmio, josta yhtiö hyötyy ja esiintymä parantaa heidän talouttaan, Kontoniemi sanoo.

Keskipitoisuus on hänen arvionsa mukaan samaa luokkaa kuin Suurkuusikon esiintymässä Kittilässä, jota pidetään tiedossa olevista kultaesiintymistä Suomen suurimpana.

– Rompaksen esiintymä Ylitornion ja Rovaniemen alueilla on myös lupaava.

Kanadalainen Mawson resources kertoi viime vuonna kahteen otteeseen Rompaksen alueen useista lupaavista kultalöydöistä. Yhtiön mukaan näytteissä oli kultaa noin 12 grammaa tonnissa.

Esimerkiksi Raahen Laivakankaalla on louhittu malmia, jossa kultapitoisuus on vain parin gramman luokkaa tonnissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.