Mainos

Ilomantsin lentopommi siirretään ja räjäytetään

Ilomantsin kirkonkylästä löytynyt venäläinen sirpalepommi siirretään ja räjäytetään ensi sunnuntaina.
-Puolustusvoimain edustajat totesivat pommin niin hyväkuntoiseksi, että se voidaan siirtää, kertoo Ilomantsin poliisipäällikkö Ossi Pippuri.

Pommi siirretään kuorma-autolla Ilomantsin keskustasta noin kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevaan sorakuoppaan, jossa se räjäytetään. Pippurin mukaan pommi nostetaan miehissä kuorma-auton lavalle laitettavan hiekkapatjan päälle. Pommin siirto-operaatio alkaa sunnuntaina klo 10. Turvaetäisyys on 300 metriä, jonka sisällä olevat ihmiset siirretään kauemmaksi niin pommin lastaamisen kuin sen kuljetuksenkin aikana.

Kirkonkylässä joudutaan Pippurin arvion mukaan evakuoimaan satoja ihmisiä. Palokunta ilmoittaa sireeneillään, milloin vaara on ohitse. Räjäytyksen aikana turvaetäisyys on yksi kilometri. Sadan kilon sirpalepommi sisältää räjähdysainetta noin 50 kiloa. Puolustusvoimain asiantuntijoilla ei ole tietoa, mitä räjähdettä pommissa on.

Lentopommin etsinnät alkoivat viime tiistaina, ja noin metrin syvyydessä ollut pommi kaivettiin esiin eilisiltana. Tieto pommin olemassaolosta välittyi veteraanien kertomusten kautta. Suomalaiset sotilaat hautasivat pommin sen löytöpaikkaan pian jatkosodan päättymisen jälkeen.
(STT)

Venäläinen pommi oli kätketty kenttäkäymälän kuoppaan. Harri Ekholmin juttu Huomenta Suomessa. Kommentoimassa majuri Kimmo Salo. (1.33)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.