Mainos

ILO kehottaa tunnustamaan seksiteollisuuden

Seksityö olisi tunnustettava verotuskelpoiseksi elinkeinoksi, sanoo YK:n työjärjestö ILO tänään julkistamassaan raportissa. Järjestö kehottaa valtioita myöntämään virallisesti seksiteollisuuden olemassaolon, vaikkei raportissa kehotetakaan prostituution laillistamiseen. Järjestön mukaan seksialan olemassaolo pitäisi tunnustaa, jotta myös "alan tuottoisat kylkiäistoimet saataisiin verotuksen piiriin" ja seksiteollisuudessa työskenteleviä miljoonia ihmisiä varten saataisiin muotoilluksi työlainsäädäntö.

Raportin laatineen Lin Limin mukaan prostituutioon olisi sovellettava normaaleja säännöksiä ja "tunnustettava se lailliseksi työksi".
-Seksialaa ei tunnusteta taloudenalaksi virallisissa tilastoissa, kehityssuunnitelmissa tai budjeteissa. Kuitenkin se antaa elantoa ja tuloja prostituoitujen lisäksi jopa miljoonille muille, todetaan raportissa, jonka mukaan seksialan tilastoinnista koituisi monenlaista hyötyä.

ILO:n mukaan Kaakkois-Aasian maissa prostituutio on kasvanut niin nopeasti, että se muodostaa tätä nykyä 2-14 prosenttia alueen maiden bruttokansantuotteista. Alueen maista prostituutio on laitonta Filippiineillä ja Thaimaassa. Sallittua se on Indonesiassa ja Malesiassa, joissa laitonta on ainoastaan paritus.

Raportissaan ILO toistaa kehotuksensa lapsiprostituution kitkemiseksi: järjestön mukaan seksiteollisuudessa työskentelee Kaakkois-Aasiassa kymmeniätuhansia lapsia. Heidän osaansa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, koska lapset eivät osaa huolehtia itsestään aikuisten tapaan, ja kykenevät harvoin tekemään itseään koskevia päätöksiä.

Raha liikkuu

ILO:n mukaan seksiteollisuudessa liikkuvat vuosittain isot rahat: esimerkiksi Indonesiassa noin 3,6 miljardia dollaria eli lähes 20 miljardia markkaa, ja Thaimaassa noin 20 miljardia dollaria eli yli sata miljardia markkaa.

Seksiteollisuus on muun teollisuuden tapaan myös siirtymässä rajojen yli: mm. seksimatkailu ja naisten salakuljetus yleistyvät, ja yhä useammin vierastyöläiset ovat seksityöläisiä, ilmenee ILO:n raportista. Seksi tuo muassaan myös muuta työtä: sen kylkiäisenä kukoistavat mm. hotellit ja taksit, ja epäsuorasti seksillä elävät myös monet ruokakauppiaat, ovimiehet sekä ravintoloissa työskentelevät.

ILO varoittaa raportissaan myös, että talouden lama kasvattaa prostituoitujen määrää - tämä kävi ilmi jo viime vuosikymmenen taantuman yhteydessä, kun työttömiksi joutuneet naiset yhä useammin ajautuivat myymään itseään elättääkseen perheensä. Prostituutiota saadaankin hillityksi vain talouden toipumisen myötä, kommentoi Filippiinien presidentti Joseph Estrada tänään ILO:n raporttia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.