Ilmoitusten väheneminen söi Sanomien voittoa

Sanoman liikevaihto säilyi viime vuonna edellisvuotisella tasolla ja oli 459,3 miljoonaa euroa. Uuden konserniyhtiön Infoston tuoma kasvu ja Ilta-Sanomien voimakas kehitys korvasivat Helsingin Sanomien ilmoitusliikevaihdon heikkenemistä ja Kymen Lehtimedian painotyöviennin vähentymistä. Vertailukelpoinen liikevaihto laski 3,4 %.

Sanomien liikevoitto heikkeni 55,7 miljoonasta eurosta 43,3 miljoonaan euroon monista sopeuttamistoimenpiteistä huolimatta. Ilmoitusmyynnin laskun lisäksi liikevoittoa pienensivät tilikaudelle kirjattu valituksenalainen Helsingin käräjäoikeuden päätös 3 miljoonan euron vahingonkorvauksista sekä mm. paperin hintojen merkittävä nousu ja kasvaneet poistot.

Sanoma Magazines -ryhmän liikevaihto oli 394,3 miljoonaa euroa ja liikevoitto 41,7 miljoonaa euroa. Liikevoitto ilman konserniliikearvon ja liikearvon poistoja (EBITA) oli 59,9 miljoonaa euroa. Sanoma Magazinesiin kuuluvat koko vuoden SanomaWSOY-konsernissa toiminut Helsinki Media (nykyinen Sanoma Magazines Finland) sekä konserniin viimeisellä neljänneksellä yhdistetty VNU:lta ostettu aikakauslehtiliiketoiminta.

Sanoma Magazines Finlandin liikevaihto kasvoi vuoden aikana 3,4 % ja oli 165,4 miljoonaan euroon. Levikkituotot kasvoivat 4 % ja mainostuotot 3 %. Liikevaihtoa pienensi kirjamyynti, joka jäi edellisvuoden tasosta. Liikevoitto parani 10,2 miljoonasta eurosta 17,6 miljoonaan euroon. Kasvuun vaikuttivat kustannustoiminnan kannattavuuden parantumisen lisäksi alentuneet poistot ja osakkuusyhtiö Hansaprintin hyvä menestys.

Swelcomin liiketappio syveni

SWelcomin liikevaihto kasvoi 78,5 miljoonasta eurosta 84,9 miljoonaan euroon. Kasvuun vaikuttivat erityisesti HTV:n laajakaistaisten Internet-palvelujen hyvä menestys sekä SanomaWSOY-konsernin eri yksiköille tehtyjen internetpalvelujen kehitys- ja ylläpitoprojektien lisääntyminen.

Swelcomin liiketappio kasvoi 16,7 miljoonasta eurosta 24,5 miljoonaan. Tulosta heikensivät etenkin Nelosen ohjelmistopanostukset, Nelosen omistusosuuden kasvattamisesta aiheutuneet liikearvopoistot ja panostukset digitaaliseen televisiotoimintaan. Edellisvuoteen verrattuna tulosta laski myös 2ndheadin kirjaaminen SWelcomin tulokseen 1.10.2000 alkaen. Nelosen liiketappio oli vuodentakaisella tasolla 15,3 miljoonassa eurossa.

WSOY:n liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 3,6% ja oli 211,0 miljoonaa euroa. Talouden taantuma hiljensi selvästi loppuvuoden myyntiä ja heikensi samalla konsernin kannattavuutta. Kirjamyynnin joulusesonki oli ennätyksellisen vilkas, mutta tavanomaista lyhyempi.

WSOY:n liikevoitto oli enstisellä tasollaan 18,1 miljoonassa eurossa. Perinteisen kirjankustantamisen ja -painamisen tulos ylsi edellisen vuoden hyvälle tasolle, mutta tulosta rasittivat sähköisen kustannustoiminnan tappiot ja tietotekniikkakustantamisen markkinoiden heikko kehitys etenkin Ruotsissa. Kalenteritoiminnan liiketulos nousi tervehdyttämistoimien ansiosta voitolliseksi. Liikevoittoon sisältyy osakkuusyhtiö Rautakirjan tulososuutta 9,7 (8,1) milj. euroa. Liikevoitto ilman konserniliikearvon ja liikearvon poistoja (EBITA) oli 21,1 (22,4) milj. euroa.

Rautakirjan liikevaihto oli 696,5 miljoonaa euroa, ja se kasvoi 8,0 %. Yritysostoilla oikaistu vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 5,3 %. Liikevaihto kehittyi hyvin kaikilla toimialoilla, ja hyvin sujuneen vuoden kruunasi onnistunut joulumyynti.

Rautakirjan liikevaihdon hyvä kehitys näkyi myös tuloksen parantumisena. Rautakirjan liikevoitto kasvoi 17,7 % ja oli 42,6 miljoonaa euroa (36,2 miljoonaa). Liikevoitto parani lehtitukkukaupassa, kirjakaupassa sekä ravintolatoiminnassa. Liikevoiton kasvuun vaikuttaa Narvesenin osakkeiden myyntivoitto: Rautakirja myi tammikuussa 2001 omistamansa norjalaisen Reitan Narvesen ASA:n osakkeet, ja kaupasta syntynyt myyntivoitto oli noin 7,8 miljoonaa euroa. Myös rahoitustuotot kasvoivat, ja voitto ennen satunnaisia eriä nousi 45,7 (38,3) miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman konserniliikearvon ja liikearvon poistoja (EBITA) oli 45,9 (40,7) milj. euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat