Mainos

Ilmavoimien lentäjäkoulutukseen odotetaan ratkaisua maanantaina

Sitoumussakon repimään ilmavoimien lentäjäkoulutukseen odotetaan ratkaisua ensi maanantaina. Maanpuolustuskorkeakoulun lentokadeteiksi valituille esitetään silloin allekirjoitettavaksi pääesikunnan laatima uusi, porrastettu koulutuskorvaussopimus.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, eversti Pekka Tuunanen olettaa, että uusi sitoumusmalli on lentokadeteiksi aikovien hyväksyttävissä.
-Se on niin olennaisesti muuttunut, että sopimukseen voi huoleti kirjoittaa nimensä, totesi Tuunanen tänään. Pääesikunnan koulutuskorvaussopimuksen, joka pitää sisällään puolen miljoonan markan sitoumussakon, ehti viime maanantaina allekirjoittaa kolme Maanpuolustuskorkeakoulun lentäjäksi ja kolme ilmavoimien tähystäjäupseeriksi koulutettavaa kadettia. Kaikkiaan 22 ohjaajakadetiksi hyväksyttyä ei sitä allekirjoittanut, koska edellisessä koulutuskorvaussopimuksessa sitoumussakko oli lähes puolet pienempi eli 275 000 markkaa.

Vanhassa sopimuksessa siirtymisrajoite oli 10 ja puoli vuotta. Uudessa sopimuksessa se oli siirretty suoraan 13 vuoden sitoumukseksi. Sitoumussakolla tarkoitetaan sitä summaa, jonka lentäjä joutuu korvaamaan puolustusvoimille siirtyessään kesken sopimuskauden lentämään siviilielämän palvelukseen.

Uusin porrastettu sopimus

Uusin, viime keskiviikkona laadittu, porrastettu koulutuskorvaussopimus pitää sisällään ensimmäisenä vuonna 150 000 markan sitoumussakon. Sanktio lähtee voimaan kuitenkin vasta puolen vuoden päästä, kun lentokadetit siirtyvät opiskelemaan Ilmasotakouluun Kauhavalle ja aito lentokoulutus alkaa.

Kun lentokadetit sitten vuoden päästä ryhtyvät lentämään Hawkeilla, sitoumussakon määrä nousee 250 000 markkaan ja kolmantena vuonna Hornetin myötä 500 000 markkaan.
-Jos uusi porrastettu sopimus tulee voimaan -kuten saamieni viestien perusteella oletan- niin samaa etua tarjotaan myös aiemmin allekirjoittaneille. Edellisinä vuosina allekirjoitettuja sopimuksia se ei kuitenkaan koske, kertoi Tuunanen.

Ilmavoimien lentäjäkoulutukseen valitut kadetit ovat parhaillaan Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa ja ovat aloittaneet upseerikoulutuksen yhdessä maa- ja merivoimiin koulutettavien kadettien kanssa.

Puolustusvoimat sanoi tavoittavansa tämän päivän aikana jokaisen niistä 22 kadetista, jotka eivät menneellä viikolla allekirjoittaneet aiemmin laadittua koulutuskorvaussopimusta. Tämän jälkeen Ilmasotakoulun edustaja tapaa kadetit maanantaina. Mikäli uusinta, porrastettua sopimusta ei vielä silloin allekirjoiteta, heitä uhkaa opiskelun keskeytyminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.