Mainos

Ilmavoimat hankkii vaikeasti tuhottavan valvontajärjestelmän

Kokonaisuudessaan ilmavoimien uusi valvontajärjestelmä saadaan käyttöön vuonna 2011. Rajoitetusti se jakaa tietoa jo 2007.

Ilmavoimat hankkii Suomeen uudentyyppisen ilmavalvontajärjestelmän. Uusi järjestelmä maksaa noin 50 miljoonaa euroa.

Hanketta koskeva sopimus allekirjoitettiin tänään. Järjestelmän toimittaa saksalainen EADS Deutschland GmbH, joka käyttää alihankkijoinaan useita suomalaisia yrityksiä. Kotimaisuusaste on liki kolmannes.

Systeemi tuottaa maalitilannekuvaa, jota voivat käyttää kaikki puolustushaarat. Sensorit ja tietokoneet ovat uudessa järjestelmässä hajautettu niin laajalle, että kaikkia on hyvin vaikea tuhota.

Osastoinsinööri Jouko Saikkonen ilmavoimien esikunnasta selvittää, että nykyinen ilmavalvonta perustuu pääosin tutkakuviin. Tutkien antama tieto kootaan kolmeen pääjohtokeskukseen. Tutkat ja johtokeskukset ovat osoittautuneet kriisitilanteissa hyvin haavoittuviksi. Ne ovat ensi-iskun kohteita.

Saikkonen luonnehtii, että uuteen järjestelmään tulee hyvin paljon laihoja maaleja. Tiedon lähteitä ja tilannekuvaa tuottavia tietokoneita tulee hyvin paljon. Havaintoja kootaan maa- ja merivoimien laitteilla, siviili-ilmailusta, passiivisilla sensoreilla sekä ihmisaistein.

Hajautusta voidaan Saikkosen mukaan verrata Internetverkkoon, mutta ilmavalvontajärjestelmä ei kuitenkaan toimi Internetissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.