Mainos

Ilmatilaloukkaus Suomenlahdella

Venäläiskone on tänään aamupäivällä loukannut Suomen ilmatilaa Porvoon lounaispuolella. Venäjä kiistää ilmatilaloukkauksen.

Venäläinen lentokone on loukannut Suomen ilmatilaa. Puolustusministeriön mukaan kone lensi aamupäivällä yhdentoista aikaan puolisen kilometriä Suomen ilmatilassa. Loukkaus tapahtui Porvoon lounaispuolella ja kesti noin kolme minuuttia.

Ilmavoimat teki loukkauksen vuoksi tunnistuslennon, ja Rajavartiolaitos aloitti tapauksen tutkinnan jo tänään tapaninpäivänä.

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan tapahtuman yksityiskohdat olivat vielä illalla auki. Puolustusministeri Jyri Häkämies ei siksi halunnut kommentoida tapausta vielä tänään.

Venäjän suurlähetystö on vastannut STT:n tiedusteluun, että tapaus tutkitaan tarkasti, mutta muuta kommenttia ei sieltäkään annettu.

Yksityiskohdat selviävät tutkinnassa

Ilmatilaa loukanneesta koneesta on selvinnyt, että se oli valtiollinen ilma-alus mallia Tu-154. Kyseessä on venäläinen keskipitkien matkojen Tupolev-kone, jota on sekä siviili- että sotilaskäytössä.

Lennon suunta ja määränpää eivät vielä ole ministeriön tiedossa.

- Emme esimerkiksi tiedä, oliko kone matkalla idästä länteen vai lännestä itään, Jyrki Iivonen kertoi. Hänen mukaansa tapauksen yksityiskohdat selviävät Rajavartiolaitoksen tutkinnassa.

Kolmasloukkaus tänä vuonna

Vuosi 2006

Vuosi 2005

Venäjä kiistää ilmatilaloukkauksen

Venäjä kiistää loukanneensa Suomen ilmatilaa. Venäjän ilmavoimien edustaja kertoi uutistoimisto Itar-Tassille, että yksi heidän koneistaan on lentänyt lähellä Suomea. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan käynyt Suomen puolella.

- Kone poikkesi alkuperäiseltä reitiltään ja otti suunnan kohti Suomea Tallinnan lennonjohdon ohjeiden mukaan, sanoi Venäjän ilmavoimien edustaja, eversti Alexander Drobyshevsky.

- Tallinnan lennonjohto antoi kahdesti ohjeita miehistölle ja nämä täytettiin. Kone palasi takaisin alkuperäiselle reitilleen kello 12.02 Moskovan aikaa ja jatkoi lentoaan ilman muita poikkeamia, hän sanoi.

Venäjän ilmavoimien edustajan mukaan kone joutui sivuun alkuperäiseltä kurssiltaan Tallinnan lennonjohdon määräysten takia. Siksi se lensi lähempänä Suomea kuin alunperin oli tarkoitettu.

Ilmatila alueella kapea

Iivosen mukaan kone käväisi Suomen puolella kohdassa, jossa ilmatilaa on loukattu aiemminkin. Edellisen kerran näin tapahtui syyskuussa. Silloinkin kyseessä oli venäläiskone. Iivosen mukaan ilmatila on paikalla poikkeuksellisen kapea.

- Jos olosuhteet ovat vaikeat, haittaa kansainvälisen ilmatilan kapeus varsinkin kokemattomampaa lentäjää.

Aamupäivällä sää alueella oli kostea ja tuulinen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.