Ilmatilaa loukannut kone ehkä Venäjän merivoimien

Puolustusvoimat ei kerro, millaisten venäläiskoneiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Myös tutkintavastuussa oleva Rajavartiolaitos vaikenee asiasta.   

Flightradar-sivuston perusteella voi päätellä, että Suomen ilmatilassa on käynyt tunnistetiedolla 85856VMF oleva lentokone eilen noin klo 18. Tunnuksen numerot viittaavat Tupolev-koneeseen ja kirjainyhdistelmä mahdollisesti Venäjän merivoimiin.  

Puolustusministeriön mukaan pidempään kestänyt epäilty ilmatilaloukkaus on tapahtunut tiistaina kello 18 jälkeen ja sitä aiempi noin kello 16.  

Tutkinta valmistuu nopeasti 

Ilmatilaloukkausten tutkinta valmistunee viikossa tai parissa. Rajavartiolaitos tutkii tapahtunutta ja sitä, onko syytä epäillä rikoslain mukaista alueloukkausta.

Tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalon mukaan kyse on tavanomaisesta rikostutkinnasta. 

– Sitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, mutta se on rikoslaissa luonnollisen henkilön tekemäksi säädetty rikos. Ja aluevalvontalain mukaisesti Rajavartiolaitos tutkii muutenkin tällaisen valtakunnan rajaan liittyvän tapahtuman. 

Mikäli juttu aikanaan etenisi tuomioistuimeen ja tuomioon, olisi siitä mahdollista langettaa joko sakkoja tai korkeintaan vuosi vankeutta. Vanhatalo ei suoralta kädeltä pysty sanomaan, mikä tuomioistuin tällaisen asian käsittelisi. 

Ei kommenttia juuri mihinkään 

Vanhatalo on vaitonainen tutkinnan kulusta. Vanhatalo ei kommentoi, onko hän ollut yhteydessä venäläisosapuoleen, mutta toteaa, että tutkinnassa on mahdollisuus kysyä muidenkin maiden viranomaisilta tietoja. 

– Niin ei välttämättä tehdä. 

Hän ei myöskään voi kommentoida koneiden lentoreittejä koskevia asioita. 

– Toki tarkka lentoreitti voidaan selvittää.  

Lue myös:

    Uusimmat