Mainos

Ilmatieteenlaitos mittaa pienhiukkasia Etelänmantereella

Ilmatieteen laitos aloitti tammikuussa ilmakehän pienhiukkasmittaukset Etelämantereella Marambion tutkimusasemalla yhteistyössä Argentiinan kansallisen sääpalvelun kanssa. Pienhiukkaset vaikuttavat maapallon lämpötilaan viilentävästi.

Mittauksilla tutkitaan Ilmatieteen laitoksen mukaan mm. pienhiukkasten aiheuttamaa auringonvalon vaimenemista sekä luonnollisen radioaktiivisuuden pitoisuutta ilmassa. Ilmakehässä esiintyvät millimetrin tuhannesosien kokoiset pienhiukkaset kun vaikuttavat maapallon auringonsäteily- ja lämpötasapainoon yhtä merkittävästi kuin kasvihuonekaasujen pitoisuuden kohoaminen.

Toinen mitattavista pienhiukkasten ominaisuuksista on aerosolin optinen tiheys (AOT), joka kuvaa, kuinka voimakkaasti pienhiukkaset imevät ja heijastavat auringonvaloa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Argentiinan ylläpitämällä Marambion asemalla tätä aerosolin optista tiheyttä mitataan ns. aurinkofotometrilla. Saaduilla mittaustuloksilla on käyttöä myös ilmakehän otsoni- ja uv-säteilytutkimuksessa sekä satelliittimittauksien kalibroinnissa. Saatuja tuloksia vertaillaan Suomessa Jokioisissa ja Sodankylässä tehtäviin AOT-mittauksiin, jolloin saadaan kuva arktisen ja antarktisen alueen pienhiukkastyyppien eroista.

Kaksi Ilmatieteen laitoksen tutkijaa asensi mittalaitteistoja ja sai niihin käyttökoulutuksen tammi-helmikuussa Etelämantereen Marambiossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.