Mainos

Ilmatieteen laitos uhmaa lentokieltoa: Kuumailmapallolla tuhkapilveä tutkimaan

Ilmatieteen laitos aikoo lähipäivinä lähteä kuumailmapallolla tutkimaan tuhkapilveä lähemmin. Laitoksen tutkimusprofessori Veli-Matti Kermisen mukaan nykyisillä laitteilla pystytään maasta käsin todentamaan tuhkapilven olevan taivaalla ja ennustamaan pilven liikkeitä, mutta tarkempaa tietoa on vaikea saada.

- Huomenna tai ylihuomenna meiltä lähtee tutkimusryhmä kuumailmapallolla tuhkapilven viereen. Happilaitteilla pystymme menemään viiden kilometrin korkeuteen, sanoo Kerminen.

Maan pinnalta käsin tuhkapilveä ei paljaalla silmällä näe; siihen tarvitaan ilmatieteen laitoksen kojeet.

- Meillä on laite, jolla katsotaan suoraan aurinkoon. Sen avulla pystymme näkemään, jos tuhkapilvi on meidän ja auringon välissä. Toisaalta tämän laitteen toimimiseksi vaaditaan auringonpaiste, selvittää Kerminen laitteen vajavuutta.

- Emme ehkä pysty kuumailmapallotutkimuksilla paljon auttamaan akuuttia tilannetta [lentokieltojen suhteen], mutta saamme paljon ilmatieteen laitokselle hyödyllistä tietoa pilvestä.

Kermisen mukaan tuhkapilven viereen meneminen ei ole terveydelle vaarallista, eikä tuhkapilven myöskään pitäisi vaurioittaa kuumailmapallon mekanismeja.

Kerminen ei silti usko, että kuumailmapallomatkailu voisi olla seuraava oljenkorsi jumissa oleville matkustajille.

- Aika hidas tapa matkustaahan se on, Kerminen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.