Mainos

Ilmatieteen laitos Marsissa – "Laitteemme ovat tarkkoja ja kevyitä"

Kaikkien aikojen kehittynein liikkuva tutkimuslaboratorio Curiosityssa on suomalaista säähavaintoteknologiaa.

Huomenta Suomen vieraana ollut Ilmatieteen laitoksen tutka- ja avaruusteknologian tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri kertoi, että he pääsivät Marsiin, koska Ilmatieteen laitoksen laitteet ovat erittäin tarkkoja ja ennen kaikkea kevyitä.

– Tekniikka perustuu Vaisalan teknologiaan, johon olemme kehittäneet omaa tekniikkaa, Harri sanoi.

Vaisala on suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut valmistamaan säähavaintoteknologiaa. Ilmatieteen laitos odottaa tutkimusmönkijän saavan tärkeää tietoa Marsin ilmakehästä.

Laajemmin tiedemaailmaa ja suurta yleisöä kiinnostaa Marsin elämä, jota planeetalla ehkä on ollut.

Harrin mukaan tutkijat toivovat, että Marsista löydetään hiilivetyjä tai orgaanisia aineita. Todisteita tästä haetaan Mars-mönkijän huippuunsa kehitetyillä työkaluilla.

– Robotissa on työkalusetti, johon kuuluu muun muassa pora, jolla otetaan näytteitä Marsin pinnasta. Näin saadaan historiatietoa punaisesta planeetasta.

Mönkijän on tarkoitus laskeutua punaiselle planeetalle kello 8.30 Suomen aikaa. Laskeutumista jännitetään ympäri maailmaa.

Laskeutumisen pitäisi sujua mallikkaasti lämpökilven ja jarrurakettien avulla. Robottimönkijää ohjataan Maasta käsin. Signaalin viive on kuitenkin useita sekunteja, mikä tekee ohjaamisesta verkkaista.

Avaruusaluksen matkaa ohjaavien insinöörien mukaan kaikki on sujunut tähän asti virheettömästi ja sää Marsissa on myös suotuisa laskeutumiselle. Curiosity ja Mars Science Laboratory -projekti maksoivat noin 2,5 miljardia dollaria.

(MTV3)

Katso tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harrin haastattelu: (Huomenta Suomi 6.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.