Mainos

Ilmatieteen laitoksen säätiedotuksissa tietoa UV-indeksistä

Ilmatieteen laitos aloittaa vielä tänä keväänä käyttää säätiedotuksissaan suurelle yleisölle tarkoitettua ultravioletti- eli UV-indeksiä. Se tarkoituksena on kertoa, miten ja milloin auringolta on syytä suojautua. Indeksi on syntynyt YK:n toimeksiannosta, ja sitä käytetään kansainvälisesti.

Indeksi on suhdeluku, joka kertoo asianomaisen päivän UV-säteilyn määrästä puolen päivän aikaan. Sen avulla jokainen voi arvioida ihon ja silmien altistumisen UV-säteilylle olinpaikasta riippumatta. Esimerkiksi suhdeluku 5 tarkoittaa eri puolilla maailmaa samaa: UV-säteily on kohtalaista ja suojautumistarve alkaa.

-Tarkoitus on, että tulevaisuudessa UV-indeksistä tulisi lämpötilan kaltainen suure. Indeksi on työkalu ihmisille, jotta nämä voisivat arvioida nykyistä paremmin ultraviolettisäteilyltä suojautumistarvettaan, kertoo Otsoni- ja UV-säteilytutkimuksen ryhmäpäällikkö Juhani Damski Ilmatieteen laitokselta.

Tulevaisuuden visiona on, että UV-indeksi kerrottaisiin jokaisen Ilmatieteen laitoksen säätiedotuksen yhteydessä. Laitos alkaa kertoa indeksit myös suomalaisten suosimissa turistikohteissa.

(MTV3-STT)

Tietoa UV-indeksistä lisää Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.