Mainos

Ilmatieteen laitokselta harvinainen varoitus matalasta meriveden korkeudesta

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen meriveden matalasta korkeudesta koko Suomen rannikolle.

Merivesi ei ole kuitenkaan ennätyksellisen matalalla, mutta koko rannikolla samanaikaisesti laskeva merivedenkorkeus on poikkeuksellista.

- Tilastollista faktaa ei asiasta löydy, mutta voisi sanoa, että ei miesmuistiin tällaista tilannetta muistu, jolloin koko rannikolla merivesi olisi ollut näin matalalla samaan aikaan, Elina Jaatinen ilmatieteen laitokselta kertoo.

Maaliskuun alusta pohjoisella Atlantilla pääosin vallinnut korkeapaine ja tästä johtuva tuuli on työntänyt merivettä Tanskan salmista Pohjanmerelle. Viime päivinä Skandinaviaan vahvistunut korkeapaine on myös osaltaan edesauttanut ilmiön syntymisessä. Idän puoleinen tuuli voimistuu tällä viikolla Suomen merialueilla entisestään, joka laskee merivedenkorkeutta entisestään.

Jaatisen mukaan poikkeuksellisesta tilanteesta ei sinänsä ole vaaraa, mutta merenkulkua satamiin alhainen merenpinta saattaa haitata.

- Karilleajoriski kyllä kasvaa, mutta suoranaista vaaraa ei tästä pitäisi olla.

- Keskimäärin merivesi on tähän aikaan esimerkiksi Kemissä Perämerellä miinus 13 senttimetriä, kun se nyt on miinus 40 senttimetrissä, Elina Jaatinen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.