Mainos

Ilmatiedustelu vilkastui Suomen rajoilla

Suurvaltojen lentotiedustelu Suomen lähialueilla on lisääntynyt. Venäjän ja Naton ilmavoimat tekevät MTV3:n tv-uutisten mukaan viikottain yli kymmenen tiedustelulentoa Suomen tuntumassa.

Erityisesti Venäjän ilmavoimien lentotoiminta Suomen tuntumassa on kohonnut nyt samalle tasolle kuin se oli ennen Neuvostoliiton romahtamista. Naton Keski-Euroopasta Saksan yli tulevilla koneilla on tapana lentää Ahvenanmaan tienoille, josta ne kääntyvät takaisin. Koneet lentävät noin 10 000 metrin korkeudessa.

MTV:n uutisten sotilaslähteistä saamien tietojen mukaan Nato voi tehdä viikossa jopa 15 tiedustelulentoa. Natoa kiinnostavat etenkin Baltia sekä mahdolliset muutokset Leningradin sotilaspiirissä.

Tiedustelukoneet mittaavat ja taltioivat tutka- ja radiolähetteitä. Ne pystyvät mm. nauhoittamaan Suomesta tavallisia matkapuhelinkeskusteluja, jotka voidaan myöhemmin purkaa.

Venäläiset tiedustelukoneet lentävät yleensä Pietarista Kaliningradin alueelle.

Viime vuonna Suomen ilmavoimat joutui lentojen vuoksi kohottamaan valmiustilaansa lähes 400 kertaa. Ne johtivat sataan hälytyslähtöön, joissa hävittäjä kävi näyttäytymässä liian lähelle ilmatilaamme tulleelle tiedustelukoneelle ja samalla kuvasi sen. Varsinaisia ilmatilan loukkauksia sattui viime vuonna 15. Yleensä niissä oli kyse siviilikoneesta, joka oli eksynyt Suomen ilmatilaan vahingossa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.