Ilmastoystävällinen ruoka voi olla myös lihaa

Joissakin Helsingin lounasravintoloissa tarjotaan tällä viikolla ilmastolounaita. Ne kuormittavat ilmastoa selvästi tavanomaisia lounasaterioita vähemmän. Tarjolla on kasvis- ja kalaruokia, mutta myös joitakin liharuokia.

Helsinkiläisessä opiskelijaruokalassa oli tänään tarjolla ilmastoystävällistä lounasta. Ilmaston kannalta paras valinta oli kasviskeitto.

- Tässä on juureksia, porkkanaa, palsternakkaa. Lisäksi voi ottaa salaatin, leivän ja juoman. Tämä valinta alittaa vähintään 30 prosentilla meidän keskimääräisen lounasannoksen ilmastovaikutuksen, laskee Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri.

Toisena ilmastovaihtoehtona on tarjolla soija-kasvispannu, jonka ilmastovaikutukset ovat 15 prosenttia keskimääräistä lounasta pienemmät.

- Soija tuo sinne vähän lisäkuormaa, samoin lisäkeriisi. Silti tämäkin on hyvä ilmastovalinta, sanoo Katajajuuri.

Kerma ja juusto kuormittavat ilmastoa

Yleensä kasvisruoka on ilmastoystävällistä, mutta ei aina. Kerma ja juusto lisäävät kasvisruuan ilmastokuormaa. Monet kalaruuat ovat hyviä ilmastovalintoja, mutta esimerkiksi lohi ja turska eivät aina ole, koska kalankasvatus aiheuttaa ilmastokuormitusta. Ilmaston ystävä voi syödä myös lihaa.

- Ilmastovalintalistalta löytyy esimerkiksi porsaan palapaistia ja muita liharuokia. Niissä on käytetty kohtuullisesti lihaa ja jos rinnalla tarjotaan vähän kuormittava salaatti, valinta on ilmastoystävällinen, toteaa Katajajuuri.

Pääruuan osuus koko aterian ilmastovaikutuksista on 45 prosenttia, salaattien vajaat 30 prosenttia, maidon 20 prosenttia ja leivän vajaat 10 prosenttia.

Ruuan ilmastovaikutukset yllättävän suuret

Ilmastoystävällisillä ruokavalinnoilla voi pienentää omaa ilmastokuormitustaan merkittävästi.

- Ruuan osuus on paljon suurempi kuin yleensä ymmärretään. Kun katsotaan pelkästään ilmastovaikutuksia, niin ruuan osuus on neljännes yksityisen kulutuksen ilmastotaakasta, muistuttaa Katajajuuri.

Jos jokainen suomalainen söisi joka päivä ilmastoystävällisen lounaan, ilmastopäästöt pienenisivät merkittävästi.

- Laskin, että jos jokainen suomalainen valitsisi vuoden ajan joka päivä ilmastolounaan, sillä säästettäisiin ilmastoa merkittävästi. Sillä päästömäärällä voitaisiin kiertää maapallon ympäri autolla jopa 100 000 kertaa, miettii Juha-Matti Katajajuuri.

Ruuan ilmastovaikutukset syntyvät nimenomaan alkutuotannossa eli aterian raaka-aineilla on suuri merkitys, muistuttaa tutkimuspäällikkö Katajajuuri.

- Reilusti yli puolet ruuan ilmastotaakasta tulee alkutuotannosta. Huomattavasti pienempi osuus on jalostuksella, kuljetuksella ja pakkauksilla, vaikka ihmiset yleensä pitävät niiden vaikutusta suurempina.

Ilmastolounas kelpasi opiskelijoille 

Helsingin Mannerheimintien Unicafe-opiskelijaravintolassa ilmastolounas sai tänään hyvän vastaanoton.

- Ilman muuta ilmastomyönteisyys kiinnostaa. Tänään tosin valitsin nugetteja, kun en huomannut, että olisi ollut tuommoinen ilmastolounaskin tarjolla. Toivottavasti tämäkin valinta on edes jollakin tavalla ilmastomyönteinen, toivoo Boris Kaakkunen.

- Se on juuri ongelma, etteivät ihmiset tiedä, mikä ruoka on ilmastoystävällistä. Tosi hyvä, että se merkitään selkeästi, kiittelee Ilona Kalliola.

- Ostin ilmastoaterian. Yleensäkin yritän keskittyä kasvisvaihtoehtoihin ja mahdollisimman päästöttömään ruokaan, kertoo Ozan Yanar.

Ilmastolounaita on tarjolla tällä viikolla 21 Unicafe-opiskelijaravintolassa ja kolmessa Amica-ravintolassa. Huhtikuun alkupuolella ilmastoaterioita tarjotaan Ravintola Perhossa.

Jos ilmastolounaat otetaan hyvin vastaan, ideaa ryhdytään levittämään muihinkin lounasravintoloihin.

Lue myös:

    Uusimmat