Ilmastoverotus korvataan vähäosaisille talouksille

Valtioneuvoston kanslian julkaisemien ilmastoraporttien mukaan Suomen ilmastotavoitteet vaativat verotuksen korottamista tavalla, joka ei huomioi erilaisten kotitalouksien kantokykyä.

Dosentti Jaakko Kianderin raportissa Ilmastopolitiikka ja tulonjako todetaan, että asumis- ja liikennekustannusten nousu ovat ongelmallisia tulonjaon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta.

Valtioneuvoston ilmastopoliittisen asiantuntijan Oras Tynkkysen mukaan veroja voidaan korvata vähäosaisille talouksille korottamalla peruspäivärahaa tai toimeentulotukea. Tynkkysen mielestä energiaveroja voitaisiin porrastaa paremmin, eikä päästöverotusta ole syytä suoranaisesti kiristää.

Tynkkynen peräänkuuluttaa kunnianhimoa

Kianderin raportin kanssa samaan aikaan julkaistiin kauppatieteiden tohtori Raija Volkin selvitys Ilmastopolitiikka ja alueet. Volk rohkaisee kuntia osallistumaan ja sitoutumaan seudullisten ilmastostrategioiden toteuttamiseen.

- Päästöjen luonteen ja määrien takia on luonnollista, että kunnat laativat itse omat suunnitelmansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näin paikalliset olosuhteet saadaan otettua huomioon. Yhteistä tulee olla kunnianhimon taso. Kunnilta on voitava edellyttää kohtuullisen voimakkaita päästönvähennyksiä, Tynkkynen kommentoi.

Tarvittaessa kuntia voidaan lailla velvoittaa strategian laatimiseen.

Uusiutuvan energian avulla tuhansia työpaikkoja

Uusiutuvan energian käyttöä pyritään Suomessa lisäämään 38 prosenttiin energiatuotannosta vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonsuojelu vaikuttaa Tynkkysen mukaan työllisyyteen kahdella tavalla:

- Rakennus- ja energiaremontit sekä uusiutuvan energian käytön lisääntyminen voivat synnyttää uusia työpaikkoja. Toisaalta työpaikat teollisuudessa ovat vaarassa energian hinnan noustessa.

Työllisyyshaittojen minimoimista edesauttaa hallituksen hyväksymä kotitalousvähennys.

Eurokansanedustaja Eija-Riitta Korhola (kok) kritisoi Suomen Kuvalehden haastattelussa Suomen ilmastopolitiikkaa ja uskoo tavoitteiden johtavan sekä ympäristön että talouden kannalta takapakkiin. Tynkkynen torjuu kritiikin:

- Vaikutus yhteiskunnalle on tutkitusti marginaalinen. Uusiutuvan energian käytön lisäämisellä voidaan saada 20 000 henkilötyövuotta lisää. Energiatehokkuuspuolella työpaikkoja voidaan luoda tuhannesta kymmeneen tuhanteen.

Lue myös:

    Uusimmat