Ilmastotalkoot paisuttavat taloyhtiön remonttilaskua

EU:n ilmastotalkoot saattavat paisuttaa selvästi myös taloyhtiöiden remonttilaskuja. Kiinteistöliitto arvioi, että EU:ssa valmisteilla olevat energiatehokkuuden petraamistoimet voivat tuoda jopa kymmenen prosentin lisän taloyhtiön saneerauslaskuun. Joka tapauksessa vaikkapa pienen rivitaloyhtiön remonttilaskuun on tiedossa useiden kymmenien eurojen lisä neliöltä.

EU:ssä säädettiin vuonna 2002 kiinteistöjen rakentamista ja korjaamista säätelevä energiatehokkuusdirektiivi. Nyt ilmastotalkoiden vauhdittumisen myötä direktiiviä ollaan täydentämässä. EU:ssa kuvio on vielä levällään, eikä komissiolta ole tullut asiasta esitystä. Kiinteistöliitto kuitenkin arvioi, että uudet määräykset voivat olla Suomessakin voimassa jo muutaman vuoden päästä.

Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta sanoo, että jo nyt korjauksissa kannattaa pitää mielessä määräysten mahdollinen tiukentuminen.

- On helpompaa ja halvempaa huomioida nämä asiat muun korjaamisen yhteydessä kuin tehdä myöhemmin vaatimusten tiukentuessa yksittäisiä toimenpiteitä, Virta sanoo.

Hän on ollut mukana linjaamassa kiinteistöalan eurooppalaisen kattojärjestön Euroopan Kiinteistöfederaation kantoja energiatehokkuusdirektiivin päivittämiseen.

Tähän asti EU on paimentanut yli 1000 neliön kiinteistöjä energiatehokkuuteen, mutta nyt vaatimukset ovat tulossa koskemaan myös pienempien kiinteistöjen rakentamista ja korjaamista.

Energiatodistuksella voi vertailla energiapihiyttä

Energiatehokkuutta voidaan petrata kiinteistössä ilmanvaihdon lämmön talteenotolla, ikkunoiden energiatehokkuudella tai vaikkapa eristyksen parantamisella saneerauksen yhteydessä.

Virta arvioi, että panostukset energiatehokkuuteen eivät välttämättä maksa itseään hetkessä takaisin.

- Energiatehokkuusinvestointien lopullinen kannattavuus on paljolti kiinni energian hinnan kehityksestä. Mutta jos laskun jakaa kymmenien vuosien käyttöiälle, ei hinta ole niin iso. Lisäksi toimenpiteet tuovat myös muita etuja, vaikkapa vetoisuuden vähentymistä, Virta sanoo.

Tavalliselle asunnonostajalle tai vuokraajalle on parhaillaan avautumassa mahdollisuus vertailla kiinteistöjen energiapihiyttä energiatodistuksen avulla.

Energiatodistus vaaditaan jo kaikilta uudisrakennuksilta. Myös olemassa olevilta kiinteistöiltä vaaditaan todistusta silloin, kun kiinteistöstä ollaan tiloja myymässä tai vuokraamassa. Tämä tuli voimaan vuoden alusta.

Ennen kuluvan vuoden alkua valmistuneille omakotitaloille energiatodistus on vapaaehtoinen. Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttila ennakoi, että energiatehokkuusdirektiivin justeerauksen myötä myös omakotitaloilta vaaditaan energiatodistusta.

Putkiremonttibuumi kiihtyy

Rakentamisen painopiste on siirtymässä yhä enemmän uudisrakentamisesta rakennusten ylläpitoon ja korjausrakentamiseen.

- 2010-luvulla meillä on luvassa vielä nykyistä huimempi putkiremonttibuumi. On hyvä kysymys, onko taloyhtiöillä tarpeeksi rahaa energiatehokkuuden parantamiseen samanaikaisesti, arvioi Marttila.

Korjausrakentamiseen käytetään vuodessa noin 7,5 miljardia euroa, mikä on yli 40 prosenttia koko talonrakentamisen arvosta.

(MTV3-STT/Olli Kuivaniemi)

Lue myös:

    Uusimmat