Mainos

Ilmastosopimuksesta ei vieläkään yksimielisyyttä

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain edustajat eivät päässeet yksimielisyyteen kasvihuonekaasupäästöjen rajoituksista, kun Kanadassa pidetty kaksipäiväinen ilmastokokous päättyi eilen tuloksettomana. Kokousedustajien mukaan neuvotteluissa päästiin kuitenkin sen verran eteenpäin, että kokous voitiin päättää toiveikkain mielin. Ottawan kokouksen pyrkimyksenä oli pelastaa viimekuisen Haagin ilmastokokouksen epäonnistuneet sopimushankkeet.

EU ja Yhdysvallat kiistelevät kasvihuonepäästöistään ja erityisesti siitä, miten paljon metsien hiiltä sitovaa vaikutusta voidaan Yhdysvalloissa ottaa päästölaskelmiin mukaan.

Kanadan ilmastokokoukseen osallistuivat EU:n ja Yhdysvaltojen lisäksi Kanadan, Japanin, Australian ja Uuden Seelannin edustajat. EU:sta kokoukseen osallistui edustajia komission lisäksi Ruotsista, Britanniasta, Ranskasta, Belgiasta ja Saksasta.

Edustajat eivät halunneet välittömästi kokouksen jälkeen puntaroida, josko Osloon ensi viikoksi kaavailtu ministeritason jatkotapaaminen toteutuu. EU:n edustajat kuitenkin korostivat kokouksen päätyttyä, ettei mitään merkittäviä neuvottelutuloksia ole odotettavissa lähiaikoina. Päätös Oslon ministerikokouksen pitämisestä tehdään todennäköisesti ensi viikon alussa.

Kanadan ympäristöministeri David Andersonin mukaan eri maiden edustajat palaavat nyt kotimaihinsa ja konsultoivat hallitustensa kanssa. Anderson piti varsin epätodennäköisenä sitä mahdollisuutta, että maiden ministerit tapaisivat toisensa ilmastosopimuksen tiimoilta ensi viikolla. Seuraava virallinen ministeritason kokous pidetään Kioton ilmastopöytäkirjan pohjalta ensi toukokuussa Saksan Bonnissa.

Kiotossa vuonna 1997 solmittu ilmastopöytäkirja edellyttää, että teollisuusmaiden on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjään yhteensä yli viisi prosenttia vuoden 1990 tasosta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.