Mainos

Ilmastoraportti: Merenpinta ja lämpötilat nousevat reilusti

Suomen lämpötila voi nousta enemmän kuin ilmastoraportti ennustaa. Ihminen on raportin mukaan suurin syyllinen ilmaston lämpenemiseen.

Maapallon keskilämpötila saattaa nousta 1,8-4 astetta tämän vuosisadan aikana. Näin varoittaa tänään Pariisissa julkistettu kansainvälinen ilmastoraportti. Viime vuosisadalla ilmasto lämpeni 0,7 astetta.

Suomen lämpötila nousee sadassa vuodessa 1,5-9 astetta, Ilmatieteen laitos arvioi ilmastoraportin pohjalta.

Rapotin mukaan meriveden pinta saattaa vuoteen 2100 mennessä nousta jopa 59 senttiä. Suurempikin nousu on mahdollinen jos Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköt sulavat.

Raportti muistuttaa, että merenpinnan nousua on mahdotonta arvioida tarkkaan, koska napajäätiköiden sulamisesta ei ole riittävästi tutkimustietoa.

Raportin mukaan ihminen on suurin syyllinen ilmaston lämpenemiseen ja kasvihuoneilmiön yleistymiseen. Ilmastopaneelin asiantuntijoiden mukaan ihminen on 90 prosenttisesti syypää ilmaston muutoksiin.

Edellisen, vuonna 2001 julkaistun raportin mukaan ihmistä sai syyttää 66 prosenttisesti ilmaston ja luonnon ongelmista.

Ympäristöjärjestöt huolissaan

Kansainväliset ympäristöjärjestöt peräävät nopeita toimia kasvihuonekaasujen päästöjen rajoittamiseksi. Greenpeace varoittaa, että aika hupenee nopeasti.

WWF ja Maan ystävät -järjestö patistavat EU:ta ottamaan johtavan roolin muun muassa hiilidioksidipäästöjen suitsimisessa.

Myrskyjä luvassa

Tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa hirmumyrskyt, rankkasateet ja lämpöaallot ovat yhä tavallisempia. Raportin mukaan pahin ihmisten toimista on fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Raportin mukaan ilmaston lämpenemisestä kertoo esimerkiksi se, että lintujen muutto ja pesiminen sekä lehtien puhkeaminen puuhun ovat aikaistuneet pohjoisella pallonpuoliskolla parilla viikolla viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös jäiden lähtö on aikaistunut ja kasvukausi pidentynyt.

Yli 2 500 asiantuntijaa noin 130 maasta on pohtinut viikon ajan Pariisissa maailmanlaajuisia ilmastokysymyksiä. Raportti julkistetaan kokonaisuudessaan aamupäivällä Suomen aikaa. YK:n alaisuudessa toimiva hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee laajoja raportteja noin viiden vuoden välein.

(MTV3-Reuters-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.