Mainos

Ilmastopolitiikka voi lisätä kansalaisten tuloeroja

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu lisää tuloeroja Suomessa. Pienituloisimmille nouseva energialasku voi olla kohtuuton.

Vähävaraisimpien perheiden tuloista jo nyt valtaosa kuluu asumiseen ja liikkumiseen. Merkittävät energian hinnankorotukset voivat nostaa yksittäisen perheen elinkustannuksia jopa kymmenellä prosentilla.

- Eniten energiaa käyttävät pienituloiset kotitaloudet. Esimerkiksi omakotitaloissa tai haja-asutusalueella asuvat eläkeläiset ja lapsiperheet kärsivät tässä tilanteessa, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Kiander esittää, että pienituloisimmille korvattaisiin nousevat kustannukset. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi alentamalla veroja tai nostamalla lapsilisiä ja eläkkeitä.

Ilmastopolitiikka tuo myös työpaikkoja

Aluepolitiikan näkökulmasta ilmastonmuutoksen vastainen taistelu tuo uusia mahdollisuuksia. Paikallinen ja alueellisiin uusiutuviin energianlähteisiin pohjautuva energiantuotanto tuo työpaikkoja syrjäseuduille.

- Kyllä se lisää selkeäti työpaikkoja, ja työpaikat sijoittuvat syrjäisille alueille, sanoo tutkimusjohtaja Raija Volk Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

Eniten mahdollisuuksia tuo metsähakkeen käytön lisääminen. Se luo työpaikkoja Itä- ja Pohjois-Suomeen. Tuulivoiman lisääminen puolestaan tuo uusia mahdollisuuksia rannikko- ja tunturialueille.

- Sinne voi syntyä korkean osaamisen vientiteollisuutta, joka on hyvä asia, Volk toteaa.

Volkin kaipaa alueellisia ilmastostrategioita, joihin kaikki kunnat osallistuisivat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.