Mainos

Ilmastonmuutos tuhoaa Ison valliriutan koralleja

Australian Iso valliriutta on menettänyt puolet korallipeitteestään 30 vuodessa. Maailman suurimman koralliriutan vauriot johtuvat muun muassa myrskyistä ja ilmastonmuutoksesta.

Tuhoista kaksi kolmasosaa on tapahtunut vuoden 1988 jälkeen, kerrotaan tiistaina julkaistussa selvityksessä. Asiantuntijoiden mukaan riutta on kuitenkin vielä pelastettavissa, jos kierre saadaan katkaistua.

-Tilanteen korjaantumiseen menisi 10-20 vuotta. Nyt toipumisaikaa tuhojen välillä on vain liian vähän, sanoo tutkija Hugh Sweatman.

Hänen mukaansa koralliriutan tulevaisuus riippuu siitä, missä määrin ilmastonmuutosta ja merten happamoitumista pystytään hillitsemään.

Myös korallia hävittävien meritähtien määrää pitäisi vähentää. Meritähdet ovat lisääntyneet, kun maatalouden kuormitus on rehevöittänyt valliriutan aluetta.

- Emme voi pysäyttää myrskyjä, mutta ehkä voimme pysäyttää meritähtien voittokulun. Jo se onnistuu, koralleilla on suuremmat mahdollisuudet sopeutua meren lämpötilan nousuun ja meren happamoitumiseen, arvioi johtaja John Gunn Australian meritieteiden instituutista (AIMS).

(STT-AFP-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.