Mainos

Ilmastonmuutos lisää leviä Itämerellä

Ilmaston lämpenemisen vaikutukset Itämereen ovat moninaiset. Sateiden lisääntyminen vähentää muun muassa meren suolapitoisuutta, jolloin merelliset lajit saattavat taantua.

Levälautoista ei Itämerellä päästä eroon tulevaisuudessakaan, jos ilmastonmuutoksen vaikutuksia selvittäneiden tutkijoiden arviot osuvat oikeaan. Esimerkiksi sateiden lisääntyessä ravinnehuuhtoutumia tulee lisää ja niillä on suuri vaikutus sinileväkukintojen määrään.

Sateiden runsastuminen vähentää myös meren suolapitoisuutta. Makean veden lajit menestyvät entistä paremmin ja merelliset lajit taantuvat. Jotkut lajit saattavat jopa hävitä kokonaan.

- Turska on vaarassa, samoin Etelä-Itämerellä taskurapu ja meritähti ovat vaarassa, kertoo dosentti Ilppo Vuorinen Turun Yliopistosta.

Turskan ja silakan väheneminen saattaa romahduttaa kokonaan jo ennestäänkin vaikeuksissa olevan kalastuselinkeinon.

Muutokset tuovat myös uusia tulokaslajeja Itämerelle. Jotkut niistä saattavat menestyä täällä yhtä hyvin kuin petovesikirppu, joka on nopeasti lisääntynyt viime vuosina.

- Kampamaneetit esimerkiksi levitessään Mustallemerelle muuttivat ekosysteemiä ja aiheuttivat massaesiintymillään planktonin ja kalojen vähenemistä, Vuorinen jatkaa.

Lämpenemisen myötä meren jääpeite hupenee. Tästä kärsivät esimerkiksi jäälle kuuttinsa synnyttävät hylkeet. Harmaahyljettä suuremmassa vaarassa ovat jo muutenkin vähälukuiset Itämeren norpat.

Yli 80 tutkijaa 12:sta eri maasta on ollut mukana selvittämässä ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämereen. Tutkimustuloksia esiteltiin tänään Göteborgissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.