Ilmastonmuutos kiusaa allergisia

Lämpenevä ilmasto voi hankaloittaa allergisten oireita, nenät vuotavat ja silmät kutiavat. Lepän kukinta alkoi Suomessa jo viime viikolla.

Kun kasvuolosuhteet muuttuvat, myös allergeenit eli herkistävät aineet saattavat muuttua aiempaa kiukkuisemmiksi. Koivun siitepölyn määrä vaihtelee vuosittain, mutta siitepölyn sisältämien allergeenien määrä voi olla korkea, vaikka siitepölyä olisi vähän.

Myös siitepölyn määrät voivat kasvaa, kun ilmasto muuttuu. Dosentti Auli Rantio-Lehtimäki sanoo, että ilman kasvavat siitepölymäärät lisäävät runsaasti allergioita aiheuttavan tuoksukin eli ambrosian siitepölymäärää.

- Myös suomalaisen koivun siitepölymäärät ovat kasvaneet pitkällä aikavälillä, Rantio-Lehtimäki sanoo. Hän työskentelee Turun yliopiston aerobiologian yksikössä.

Sen sijaan monet kasvit eivät kykene helposti leviämään pohjoiseen, koska niillä on omat vaatimuksensa valon rytmille. Myös maaperän täytyy olla sopiva.

Rantio-Lehtimäki sanoo, että saasteetkin aiheuttavat oireilua, sillä ne lisäävät herkistävien aineiden tehoa limakalvoilla.

Lämmennyt ilmasto on aikaistanut Euroopassa kasvukautta noin kaksi viikkoa 30 vuoden aikana. Suomessa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että koivun kukinta aikaistuu. Sen sijaan Lapissa ilmastonmuutos myöhentää kukintaa, koska talvella sataa aiempaa enemmän lunta ja sen sulaminen kestää pitkään.

Koivu- tai pujoallergiasta kärsivä voi saada oireita jo ennen kuin siitepölyä on paljon ilmassa. Sen sijaan heinäallergikot oireilevat siitepölyn määrän vaihtelun mukaan.

Noin 250 000 suomalaisella on astma ja noin miljoonalla allerginen nuha. Teollisten maiden ihmisistä jopa neljäsosa sairastaa jotakin hengitystieallergiaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat