Mainos

Ilmastonmuutoskirjan tekijä Suomen tulevaisuudesta: ”Tullaan olemaan sellainen maa, jota ei koskaan ole ollut”

7:21

Ilmastonmuutos on jo havaittavissa Suomessa ilmaston muuttuessa lämpöisemmäksi ja kosteammaksi, toteaa toimittaja Hanna Nikkanen.

Nikkanen työskenteli viime vuoden Tampereen yliopiston vierailijaprofessorina, jossa opiskelijat kirjoittivat hänen ohjauksessaan ilmastonmuutosta perkaavan Hyvän sään aikana -kirjan.

Esimerkeiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista Nikkanen listaa esimerkiksi hirvikärpästen ja punkkien lisääntymisen sekä erityisesti pohjoisten lajien pakenemisen yhä pohjoisemmaksi lumien perässä. Viljelyolosuhteiden osalta jotkut ovat verranneet, että Suomi olisi joidenkin vuosikymmenten jälkeen kuin Puola tai Unkari. Nikkanen kuitenkin muistuttaa, että lämpötilojen muuttuessakin on huomioitava, että Suomi säilyttää yhä esimerkiksi pohjoiselle ominaiset valo-olosuhteensa.

– Tullaan olemaan sellainen maa, jota ei koskaan ole ollut, Nikkanen tiivistää ilmastonmuutoksen muokkaaman Suomen.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan Suomeen myös kansainvälisten muutosten kautta. Ruuan tuotanto vaikeutuu esimerkiksi tietyillä alueilla lisääntyvän kuivuuden vuoksi, mikä uhkaa nostaa ruuan hintaa. Tämä voi aloittaa jopa konflikteihin päätyviä ketjureaktioita, ja voi vahvistaa erilaisten radikaaliryhmien värväystoimintaa.

Nikkasen mukaan keskustelu ilmastonmuutoksesta on monipuolistumassa tieteen ja poliittisten kokousten käsittelystä myös moraaliselle tasolle. Miten ihmisen pitäisi elää ja miten omia ratkaisuja pitäisi perustella?

– Uskon että yksittäisillä teoilla on merkitystä. Kauhean pitkään on kysytty, mitä yksi ihminen yksin voi tehdä. Mutta yksittäiset teot, kun niitä tehdään osana kulttuurin muutosta ja osana yhteisönä, niin sehän on kaikki se mitä me ollaan, Nikkanen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.