Mainos

Ilmastonmuutos kasvattaa äkillisten tulvien riskiä Suomessa

Vuosisadan puoliväliin mennessä sademäärän arvioidaan kasvavan 10-20 prosenttia. Tulevaisuudessa esimerkiksi kesällä 2004 sattuneiden tulvien kaltaisia tapauksia voi tulla useammin.

Ilmaston lämpeneminen tuonee Suomeenkin entistä rajumman ilmaston. Asiantuntijoiden ja ilmastomallien mukaan esimerkiksi äkilliset ja rankat kuurosateet lisääntyvät. Samalla myös niistä johtuvia tulvia tulee enemmän varsinkin eteläisessä Suomessa.

- Koko maapallon mittakaavassa ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on selvästi nähtävissä. Muutos vaikuttaa myös meillä, vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Tuomenvirta kertoo, että arvioiden mukaan vuosisadan jälkipuoliskolla Etelä-Suomen ilmasto vastaa suurin piirtein Pohjois-Saksan tai Etelä-Ruotsin ilmastoa. Lämpeneminen tuonee mukanaan myös rajumman ilmaston.

- Rankkasateita saadaan nykyistä useammin, kun vettä tulee kerralla entistä enemmän. Myös tuhoisat pienen mittakaavan sääilmiöt kuten trombit voivat lisääntyä.

Pienet vesistöt tulvivat nopeasti

Tuomenvirta vertaa rajuilmojen esiintymistä nopanheittoon. Silloin tällöin noppaa heitettäessä tulee kuutonen. Lämpenevä ilmasto taas toimii kuten peukaloitu noppa: kuutonen tulee aiempaa useammin, eli sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Rankkasateet kasvattavat sadetulvariskiä. Tulevaisuudessa esimerkiksi kesällä 2004 sattuneiden tulvien kaltaisia tapauksia voi tulla useammin.

Hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että suuriin vesistöihin sadekuurot eivät juuri vaikuta. Sen sijaan esimerkiksi Pohjanmaalla tuhoisasti tulvineiden Kimo- ja Vöyrijoen tapaiset pienet vesistöt nousevat nopeasti rankkasateen seurauksena.

- Voi olla, että ilmaston lämpeneminen kasvattaa kuurosadetulvien riskiä Suomessa. Ennusteiden mukaan kokonaissademäärän kasvun lisäksi sateet myös rankkenevat.

Kuusisto kertoo, että vuosisadan puoliväliin mennessä sademäärän arvioidaan kasvavan 10-20 prosenttia. Samaan aikaan rankkasateiden määrän uskotaan arvioidaan kasvavan jopa puolella. Pahimmin äkilliset rajut sadekuurot iskevät kaupunkeihin, sillä vesi ei pääse imeytymään maaperään.

- Kun ukkoskuuro osuu kaupunkiin, katutulva syntyy hyvin nopeasti, Kuusisto sanoo.

Talvitulvat pahenevat etelässä

- Pahin skenaario on se, että rankkasade iskee esimerkiksi kevättulvan aikaan, tutkija Jussi Laanikari maa- ja metsätalousministeriöstä pohtii.

Laanikari on osallistunut Ilmastonmuutoksen kansallisen sopeutumisstrategian laatimiseen. Strategiassa muun muassa kartoitettiin alueita, jotka ovat tulevaisuudessa herkkiä tulville.

- Talvitulvien arvioidaan lisääntyvän Etelä- ja Keski-Suomessa. Kevättulvien merkitys taas vähenee, Laanikari sanoo.

Myös Esko Kuusisto vahvistaa, että eteläisessä Suomessa kevättulvat eivät liene tulevaisuudessa pahin uhka.

- Sadevesitulvista tulee luultavasti pahempia kuin kevättulvista.

Ongelmaksi nousee tulvien ennustaminen. Esimerkiksi kevättulvan ajankohta ja suuruus ovat helposti ennakoitavissa. Sen sijaan sademäärän ennustaminen muutamankaan päivän päähän on hyvin hankalaa. Äkillisten tulvien lisäksi myös kuivat jaksot saattavat lisääntyä. Laanikari muistuttaa, että esimerkiksi vuoden 2003 kesällä vesi oli jo käymässä vähiin.

- Kesäkauden kuivuuksien paheneminen voi olla yksi muuttuvan ilmaston piirteistä, Esko Kuusisto vahvistaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.