Ilmastonmuutos helpottaa kotien radonongelmia

Ilmaston lämpeneminen helpottaa todennäköisesti suomalaiskotien radonongelmia. Säteilyturvakeskuksen tutkimuksen mukaan poikkeuksellisen lämpimänä vuonna radonpitoisuuden keskiarvo oli noin kymmenen prosenttia alhaisempi kuin normaalivuonna, sanoo tutkimusjohtaja Sisko Salomaa Säteilyturvakeskuksesta.

Radon tunkeutuu Salomaan mukaan sisään rakennuksiin tehokkaimmin silloin, kun ulkona on kylmä ja sisällä lämmin. Syynä tähän on alipaine, jota koneellinen ilmanvaihto vielä vahvistaa.

Säteilyturvakeskus mittasi radonpitoisuuksia vuoden ajan poikkeuksellisen lämpimänä kautena 2006-2007. Tuolloin keskilämpötila oli Helsingissä 7,2 astetta, kun se keskimäärin jää 4,5 asteeseen. Talvikaudet olivat leutoja ja kesäaikana oli ennätysmäärä helteitä, joten alipaineisuus asunnoissa putosi. Lisäksi lämpimään aikaan myös ikkunoita pidetään paljon auki.

Säteilyturvakeskus on arvioinut, että jos suomalainen mallitalo sijoitettaisiin nyt Ateenaan lämpöön, radonpitoisuus laskisi lähes puoleen. Pariisissakin lämpimämpi sää pudottaisi radontasoa liki parikymmentä prosenttia.

Suomessa radonin on arvioitu aiheuttavan 100-600 keuhkosyöpää vuodessa.

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia pohdittiin Maailman terveyspäivän seminaarissa Helsingissä tänään.

Virus viihtyy kosteassa lämmössä

Ilmastonmuutoksen vaikutusta tartuntatauteihin on vielä vaikea ennustaa, mutta kehitystä huonompaan suuntaan pidetään todennäköisenä, sanoo tutkimusprofessori Petri Ruutu Kansanterveyslaitokselta.

Esimerkiksi puutiaisen levittämän puutiaisaivokuumeen ennustetaan lisääntyvän Suomessakin. Nykyisin tautia on hyvin laajoilla alueilla Euroopassa, mutta Suomessa vain rannikkoseuduilla. Puutiaisen levittämän viruksen lisääntymiseen vaikuttaa erityisesti kosteus ja lämpötila aikaisin keväällä.

Viime kesänä Italiassa laajaksi epidemiaksi levinnyt chikungunya-viruksen aiheuttama kuumetauti on siirtynyt yhä pohjoisemmaksi Benelux-maihin asti. Italiassa epidemia jatkui koko kesäkauden ja Ruudun mukaan pidetään mahdollisena, että virus voi myös talvehtia siellä. Trooppisena pidetty tauti on erittäin epämiellyttävä, vaikka se johtaa kuolemaan suhteellisen harvoin.

Malarian leviämistä pidetään maailmanlaajuisesti suurena ilmastonmuutoksen aiheuttaman terveysuhkana, mutta sen paluuta Eurooppaan ei Ruudun mukaan pidetä todennäköisenä. Vielä 1950-luvulla malariaa esiintyi Italiassakin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat