Mainos

Ilmastonmuutos esillä USA:n korkeimmassa oikeudessa

Juttu koskee sitä, onko ympäristönsuojeluvirastolla oikeus tai suoranainen velvollisuus säädellä uusien autojen kasvihuonekaasupäästöjä.

Yhdysvaltain korkein oikeus on alkanut käsitellä ensimmäistä ilmastonmuutokseen liittyvää juttuaan. Päätös voisi pakottaa hallituksen määräämään rajoituksia joillekin kasvihuonekaasujen päästöille.

Juttu koskee sitä, onko ympäristönsuojeluvirastolla (EPA) oikeus tai suoranainen velvollisuus säädellä uusien autojen kasvihuonekaasupäästöjä. Puolesta on joukko osavaltioita, kaupunkeja ja ympäristöryhmiä, vastaan puolestaan joukko muita osavaltioita ja autonvalmistajia.

Ympäristönsuojelijat toivovat, että heille mieleinen päätös pakottaisi presidentti George Bushin muuttamaan ympäristöpolitiikkaansa. Bushin hallinto on kieltäytynyt ratifioimasta Kioton ilmastosopimusta.

Tämänpäiväisessä istunnossa oikeuden yhdeksänhenkisen tuomariston kannat näyttivät jakautuvan niin, että konservatiiviset tuomarit asettuivat hallituksen säätelyä vastaan, liberaalit sen puolesta.

Yksitoista osavaltiota, muun muassa Kalifornia ja Massachusetts, pyrkivät lisäksi saamaan oikeuden määrätä omat päästöstandardinsa amerikkalaisten autonvalmistajien uusille malleille.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.