Ilmastonmuutoksen tuomat mahdollisuudet karkaamassa suomalaisyrityksiltä

Sen lisäksi, että ilmastonmuutos on valtava uhka, se tarjoaa myös merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Monet yritykset pelkäävät, että Suomelta mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä, koska poliitikot eivät ota päästöjen vähentämistä vakavasti. Porin SuomiAreenalla keskusteltiin tänään sekä ilmastonmuutoksen uhista että mahdollisuuksista.

- Jos nyt ei tehdä päätöksiä ilmastonmuutoksen torjunnasta, kohta ei tarvitse tehdä mitään. Suuri uhka on myös mahdollisuus ja ratkaisut siihen tuovat ison siivun maailmanmarkkinoista, arvioi Sitran johtaja Mari Pantsar-Kallio.

- Ilmastonmuutos on varmasti suuri bisnesmahdollisuus. Ilmastonmuutoksen tuoma uhka on niin suuri, ettei meillä ole varaa olla ratkaisematta sitä ja siihen tarvitaan teknologiaa, muistuttaa Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Suomi muita maita jäljessä 

Suuret mahdollisuudet ovat myös suomalaisyritysten ulottuvilla, jos niihin ymmärretään tarttua.

- Jotta saisimme merkittävämmän jalansijan, meidän täytyy olla nopeita. Suomi ei ole ainoa maa, joka hakee mahdollisuuksia vaan kilpailu on kovaa. Valitettavasti muut näyttävät olevan meitä nopeampia, pahoittelee Pantsar-Kallio.

- Suomen pitäisi siirtyä ilmastonmuutoksen kieltämisestä aktiiviseen toimintaan. Olemme liian hitaita. Asiaa ei ole otettu vakavasti. Suomella ei ole selkeitä tavoitteita ilmaston suhteen. Nyt olisi aika toimia eikä aikaa ole paljon, muistuttaa Korhonen.

Poliitikot saavat pyyhkeitä

Yritykset odottavat poliitikoilta määrätietoisia toimia.

- Toivoisin, että energia- ja ilmastopolitiikkamme olisi kunnianhimoisempaa. Suomen tavoitteet tuntuvat aina olevan siellä EU-tavoitteiden alarajoilla, moittii Pantsar-Kallio

- Meiltä puuttuu selkeä ilmastopolitiikka ja kunnianhimoiset tavoitteet. Suomi on jälkijunassa. Olemme jääneet nukkumaan. Nyt pitäisi päästä nopeasti eteenpäin, suomii Korhonen.

Hiilineutraali pääkaupunkiseutu olisi yritysjohtajien mielestä hyvä alku. Se tarjoaisi yrityksille mahdollisuudet testata päästövähennysratkaisuja myös kotimarkkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja