Ilmastoneuvottelut pääsivät taas vauhtiin

Yhteensä 185 maan ilmastoneuvottelijat ovat kahden viikon ajan etsineet Saksan Bonnissa lääkkeitä jämähtäneiden neuvottelujen vauhdittamiseksi. Eilen illalla julkistettiin puheenjohtajan 22-sivuinen tekstiluonnos ilmastosopimukseksi.

- Se on mielestäni hyvä ja tasapuolinen paperi ja selkeä edistysaskel. Se antaa hyvän pohjan jatkaa neuvotteluja, kiittelee Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Neuvottelupaperi kelpaa myös ympäristöjärjestöille.

- Selvästi se on kompromissipaperi, jota kaikki osapuolet varmasti moittivat. Suurin vastarinta varmasti nousee siitä, että paperin mukaan maailman päästöjen pitäisi kääntyä laskuun vuonna 2020. Kritiikki kuitenkin osoittaa, että tekstiluonnos on hyvä, koska siihen on otettu mukaan kaikkien osapuolten mielipiteitä, arvioi Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Teollisuusmaille tavoitteeksi asetetaan 80-95 prosentin päästöleikkaukset vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Vuoteen 2020 mennessä päästöjä pitäisi vähentää 25-40 prosenttia. Paperissa mainitaan yhdenveroisina tavoitteina lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen tai kahteen asteeseen. Yli sata maata kannattaa 1,5 asteen tavoitetta.

Päästövähennysluvut edelleen auki

Kööpenhaminan joulukuisen ilmastokokouksen epäonnistumisen jälkeen neuvottelut ovat kuitekin jatkuneet hyvässä hengessä.

EU:n päästöoikeudet

- Näiden neuvottelujen suurin saavutus on se, että on palattu asialliseen neuvotteluun Kööpenhaminan jälkeen. Täällä on hyvä ilmapiiri ja selvästi näkee, että kaikilla mailla on neuvottelutahtoa, arvioi Haunia.

- Edistyminen on toki liian hidasta, mutta hyvässä hengessä täällä on neuvoteltu. Itse asian takia päätöksillä tietenkin olisi kiire. Ilmastonmuutos ei odota, muistuttaa Kosonen.

Teknisissä asioissa on edistytty, mutta vaikeimmat neuvottelukysymykset ovat edelleen auki. Vielä ei tiedetä, miten päästövähennykset jaetaan maiden kesken. Auki on myös se, miten teollisuusmaat takaavat riittävän rahoituksen kehitysmaille. lmastosopimuksen laillinen muotokin on sopimatta.

- Ei ole edistytty neuvotteluissa eri maiden päästövähennysluvuista ja tavoitteiden saavuttamisen seurannasta. Kehitysmaiden päästövähennysluvuista ei ole keskusteltu lainkaan ja se tietenkin on selvää, että kehitysmaat haluaisivat teollisuusmailta paljon suurempia päästövähennyksiä kuin on luvattu, kertoo Haunia.

Meksikosta ei odoteta sopua

Useat neuvottelijat ovat jo lausuneet ääneen sen, ettei joulukuussa Meksikon Cancunissa pidettävältä ministeritason ilmastokokoukselta odoteta suuria.

- Kyllä se olisi kovan ponnistuksen takana, että Meksikossa saataisiin uusi ilmastosopimus. Vielä on niin paljon asioita, joissa olisi edistyttävä. Kyllä se kovan työn takana olisi, arvelee Sirkka Haunia.

- Aikataulu on toisarvoinen. Selvää kuitenkin on, ettei Cancunin kokous voi epäonnistua yhtä pahasti kuin Kööpenhaminan. Neuvottelujärjestelmä ei kestäisi sitä. Meksikossa on saatava aikaan selviä edistysaskeleita keskeisissä neuvottelukysymyksissä, vaatii Kaisa Kosonen.

Ilmastoneuvottelut jatkuvat elokuun alussa Bonnissa.

Lue myös:

    Uusimmat