Mainos

Ilmastoneuvottelut alkoivat Durbanissa

Kaksiviikkoiset YK:n ilmastoneuvottelut alkoivat tänään Etelä-Afrikan Durbanissa.

- Olemme täällä vain yhden asian takia: löytääksemme yhteisen ratkaisun, joka turvaa tulevaisuuden tuleville sukupolville, sanoi Etelä-Afrikan ulkoministeri Maite Nkoana-Mashabane kokouksen avajaisissa.

Kaikkiaan 194 maan edustajat ovat kokoontuneet etsimään yhteistä ratkaisua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Neuvottelut ovat viime vuosina edenneet vaivalloisesti. YK:n ilmastojohtaja Christina Figueres varoitti, että neuvottelijoiden pitäisi saada suuri yleisö vakuutettua siitä, että kokouksessa todella yritetään ratkaista ilmasto-ongelmaa.

- Tapaamme täällä hetkellä, jolloin ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei ole koskaan ollut suurempi. Hetkellä, jolloin ilmastonmuutoksesta kärsivien ihmisten määrä ei ole koskaan ollut suurempi. Ja hetkellä, jolloin tarve toimenpiteille on pakottava. Ja hetkellä, jolloin ratkaisut ovat käden ulottuvilla.

Suurimmat päästäjät hidastelevat

Neuvotteluja hankaloittaa se, etteivät maailman suurimmat hiilidioksidipäästäjät, Kiina ja Yhdysvallat, ole osoittaneet halukkuutta sitoutua suurempiin päästövähennyksiin.

Tähän mennessä annetut päästövähennyslupaukset eivät riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta kahteen asteeseen. Päästöt pitäisi saada laskuun viimeistään vuonna 2015, jotta kahden asteen tavoite ylipäätään olisi saavutettavissa. Pienet saarivaltiot vaativat edelleen sitkeästi, että lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen, jotta ne eivät hautautuisi mereen.

- Meillä on moraalinen ja eettinen tehtävä suojella kansalaisiamme. Pienet saarivaltiot eivät hyväksy täältä sellaista tulosta, joka ei pelasta elinkeinojamme ja takaa kansojemme säilymistä, sanoi pienten saarivaltioiden yhteenliittymän (AOSIS) grenadalainen puheenjohtaja Dessima Williams.

Ainoa voimassa oleva päästövähennyksiin velvoittava kansainvälinen sopimus eli Kioton sopimus päättyy ensi vuonna. Sen jatko on yksi Durbanin neuvotteujen tärkeimmistä ja vaikeimmista kysymyksistä.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 28.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.