Ilmastoneuvottelujen kiistat edelleen auki

- Kaikki on vielä auki ja neuvotteluja käydään pääasiassa suljettujen ovien takana, kuvailee Dohan ilmastokokoukseen osallistuva Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Neuvotteluja käydään sekä Kioton sopimuksen toisesta kaudesta että tulevasta kaikkia maita sitovasta ilmastosopimuksesta. Antto Vihman mielestä kiinnostavinta on tulevan, vuonna 2020 voimaan tulevan, ilmastosopimuksen työsuunnitelma.

- Pienet saarivaltiot ovat tehneet aloitteen ensi vuoden työohjelmaksi. Siinä olisi kaksi ministerikokousta ja lukuisia selvityksiä uuden sopimuksen pohjaksi. Saa nähdä, miten muut valtiot suunnitelmaan suhtautuvat.

Neuvottelujen kannalta huono uutinen on se, että Japani ilmoitti tänään mahdollisesti luopuvansa tiukasta 25 prosentin päästövähennystavoitteestaan.

- Kyllä se täällä vaikuttaa tunnelmiin. Maiden pitäisi nyt nostaa päästövähennysten kunnianhimotasoa eikä laskea sitä, sanoo Vihma.

Britannia lupasi ilmastorahoitusta

Päivän hyvä uutinen puolestaan oli Britannian lupaus ilmastorahoituksesta. Britannia on ensimmäisenä maana luvannut rahaa kehitysmaille ilmastonmuutoksen torjuntaan vuoden 2012 jälkeen. Energiaministeri Ed Davey kertoi, että Britannia käyttää 2,2 miljardia euroa ilmastorahoitukseen seuraavien kolmen vuoden aikana.

- Tämä on iso sitoumus ja julkista rahaa. Toivon, että muut maat seuraavat perässä, Ed Davey sanoi Dohassa.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) lupasi puheessaan, että Suomen ilmastorahoitus säilyy vähintään nykytasolla myös tulevina vuosina.

- Yksittäiset maat tekevät täällä varmasti lisää rahoituslupauksia. Täällä uskotaan, että esimerkiksi isäntämaa Qatar antaisi oman rahoituslupauksensa kehitysmaille, kertoo Antto Vihma.

Muuten puheenjohtajamaana toimivan Qatarin toiminta ei ole kerännyt paljon kiitosta.

- Puheenjohtaja ei tunnu kovin motivoituneelta. Monet ovat jo arvostelleet heidän toimintaansa, kertoo Vihma.

EU hakee kompromissia "kuumasta ilmasta"

EU:lla on myös omia sisäisiä kiistojaan, joilla on vaikutusta EU:n linjauksiin ilmastokokouksessa. Ratkaisematta on edelleen kiista "kuumasta ilmasta" eli Kioton ensimmäiseltä sitoumuskaudelta toiselle kaudelle siirtyvistä päästöoikeuksista. Muunmuassa Puola pitää tiukasti kiinni päästöoikeuksistaan. Jos ylijääneet päästöoikeudet siirtyvät toiselle kaudelle, se heikentää päästövähennystavoitteiden toteutumista ja laskee päästöoikeuksien hintaa entisestään.

- Tämä kiista on edelleen auki ja siihen täytyy jokin kompromissi löytää, arvioi Vihma.

Dohan ilmastokokous päättyy perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat