Ilmastoneuvottelujen jatkosta sopu Balilla

Kokouksen loppumetreillä saatiin mukaan 25-40 prosentin päästötavoite, jota muun muassa Yhdysvallat on aiemmin vastustanut.

Lähes 200 valtion edustajat pääsivät lauantaina Balilla vihdoin sopuun uusien ilmastoneuvottelujen käynnistämisestä. Ensi vuonna alkavissa neuvotteluissa on tarkoitus päättää Kioton ilmastosopimuksen jatkosta.

Yliajalle venyneissä neuvotteluissa saavutettiin läpimurto, kun Yhdysvallat lopulta taipui sovintoesityksen taakse.

Osanottajat ylistivät melko yksimielisesti sopua. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kuvasi sitä ratkaisevaksi hetkeksi itselleen ja virkakaudelleen.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on erittäin tyytyväinen ilmastokokouksessa syntyneeseen sopuun. Balin sopimuksessa saavutettiin myös konkreettisia leikkaustavoitteita kasvihuonekaasupäästöille.

- Viime hetkillä kokouksessa hyväksyttiin Kioton pöytäkirjan seurantaraportti. Siinä kirjataan selkeitä päästövähennystavoitteita, joiden mukaan teollisuusmaiden tulee vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 25-40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Näin ollen voimme olla enemmän kuin tyytyväisiä tulokseen, kertoi Tiilikainen Balilta puhelimitse MTV3:n uutisille.

- Merkittävää tässä on se, että viimeinkin kaikki maailman maat - kehitysmaat, nopeasti kasvavat taloudet, teollisuusmaat Yhdysvallat mukaan lukien - hyväksyivät sen, että tarvitaan sitovia toimenpiteitä kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo ministeri.

Tiilikaisen mukaan myös Suomen teollisuus hyötyy Balin sopimuksesta.

- Jos kaikkialla maailmassa pelataan samoilla säännöillä, niin jatkossa kannattaa investoida energiatehokkaaseen ja ilmastoa säästävään tekniikkaan ilman että kilpailukyky kärsii. Nyt ollaan luomassa nimenomaan reilua kilpailuympäristöä ja tämän päätöksen myötä se on askelta lähempänä, Tiilikainen kiittelee.

Suomen kannalta oli myös iloinen yllätys, että metsien merkitys ilmastonmuutoksessa sai vahvan aseman.

Nyt sovitut jatkoneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2009, jotta uusi sopimus ehdittäisiin ratifioida ennen Kioton sopimuksen umpeutumista 2012.

Ympäristöministerin mukaan on selvää, että kaksivuotisesta neuvottelukierroksesta tulee vaikea.

- Kun oli jo näin vaikeata päästä sopuun siitä, mistä neuvotellaan niin sisällöstä neuvotteleminen tulee ilman muuta olemaan vaikeaa. Kuitenkin tämä sitoutuminen prosessiin, jota kaikki maat nyt osoittavat, antaa toivoa, että niistäkin neuvotteluista selvitään.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat