Mainos

Ilmastoneuvotteluissa kärsivällisyys lopussa

Durbanin ilmastoneuvottelut venyvät edelleen ja neuvotteilijoiden kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Kompromissia haetaan edelleen.

Yksi ongelmakohta on se, miten maiden vapaaehtoisia päästövähennystoimia pystytään kiristämään lähivuosina ennen kuin uusi ilmastosopimus saadaan aikaan. Nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen.

- Järjestöille oli pettymys, että sopimusluonnoksessa ei nosteta ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa. Se ei riitä, että päästövähennykset ovat laillisesti sitovia, jos tavoitteet eivät ole kunnianhimoisia. Ei kannata lukittautua laillisesti sitovasti huonoon sopimukseen, sanoo WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Jos maita sitovan ilmastosopimuksen aikataulusta ei päästä sopuun, myös Kioton ilmastosopimus haudataan Durbanissa. Ainakin EU, Norja, Australia ja Uusi-Seelanti ovat luvanneet osallistua Kioton sopimuksen toiseen kauteen, jos kaikki maat sitoutuvat uuden ilmastosopimuksen solmimiseen vuonna 2015. Jos ensi vuonna loppuvalle Kioton sopimukselle ei saada jatkoa, menetetään ainoa voimassa oleva sitova päästövähennyssopimus.

Durbanissa voi vielä olla edessä pitkä ilta. Vaikka sopu tekstiluonnoksesta saavutettaisiin, se pitää vielä hyväksyä loppuistunnossa, johon osallistuvat kaikki maat. Ministerien poistuminen paikalta vaikeuttaa yhteisymmärryksen saavuttamista entisestään.

- On erittäin myöhä ja asiat ovat monimutkaisia. Kova taisto on vielä edessä, arveli Saksan ympäristöministeri Norbert Roettgen.

Monet pelkäävät jo, että päätöksiä joudutaan jälleen kerran lykkäämään ensi vuoteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.