Mainos

Ilmastoneuvottelijat etsivät kompromissia

Meksikon Cancúnissa on edessä ilmastoneuvottelujen viimeinen päivä. Pitkälle viime yöhön neuvoteltiin Kioton pöytäkirjan tulevaisuudesta.

Kehitysmaat vaativat teollisuusmaita velvoittavalle Kioton sopimukselle jatkoa. Japani ja Venäjä ovat ilmoittaneet haluttomuutensa jatkaa Kioton sopimusta.

- Haluamme kaikki suurimmat päästäjät mukaan. On kummallista, että meitä moititaan siitä, Japanin kokousedustaja Akira Yamada sanoi.

- Venäjä ei osallistu Kioton toiseen kauteen. Se ei olisi tieteellisesti, poliittisesti eikä taloudellisesti järkevää, arvioi Venäjän presidentin neuvonantaja Alexander Bedritsky.

- Jos heitämme Kioton sopimuksen romukoppaan, vaarannamme ihmiskunnan tulevaisuuden ja aiheutamme taloudellisen katastrofin, varoitti Bolivian presidentti Evo Morales.

Kioton sopimus kattaa vain 30 prosenttia maailman päästöistä, koska suurimmat saastuttajat, Kiina ja Yhdysvallat, ovat sen ulkopuolella. Kioton sopimuksessa ei myöskään velvoiteta kehitysmaita päästövähennyksiin. Kioton sopimus päättyy vuonna 2012.

Intia lievensi kantojaan

Kuva: Lehtikuva

Yön keskusteluissa EU:n, Costa Rican ja pienien saarivaltioiden edustajat tarjosivat kompromissiksi sitä, että Cancúnissa sitouduttaisiin jatkamaan työtä kohti sitovaa ilmastosopimusta, mutta sen muoto - Kioton jatko vai kokonaan uusi sopimus - jätettäisiin sovittavaksi vuoden kuluttua Etelä-Afrikassa.

Myönteinen uutinen on se, että maailman kolmanneksi suurin saastuttaja Intia on valmis harkitsemaan myös kehitysmaita koskevia päästövähennysvelvoitteita.

- Kaikkien maiden on hyväksyttävä laillisesti sitovat päästövähennykset. Meidän on hyväksyttävä maailman muuttuminen. Osana kansainvälistä ilmastosopimusta meidän on hyväksyttävä, että kaikille maille asetetaan päästövähennysvelvoitteita, sanoi Intian ympäristöministeri Jairam Ramesh Cancúnissa.

Vaikka maailman suurin saastuttaja Kiina on lieventänyt kantojaan, se ei ole valmis hyväksymään itselleen sitovia päästövähennyksiä. Sen sijaan Kiina on suhtautunut entistä myönteisemmin vapaaehtoisten päästövähennystensä kansainväliseen valvontaan ja todentamiseen.

Metsäkadon torjunta etenee

Neuvottelut ilmastorahoituksesta ja trooppisen metsäkadon torjunnasta ovat edenneet eniten Cancúnissa. Uuden

ilmastorahaston perustamispäätös voidaan ehkä tehdä Cancúnissa. Ilmastorahoituksen määrästä kiistellään edelleen. Kööpenhaminassa sovittiin teollisuusmaiden 100 miljardin dollarin vuotuisesta tuesta kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä. Osa kehitysmaista vaatii suurempia rahasummia, jopa 1,5 prosenttia teollisuusmaiden bruttokansantuotteesta.

Suunnitelmat trooppisen metsäkadon torjunnasta ovat myös lähes valmiit.

Vaikka tänään on viimeinen kokouspäivä, 190 maan ilmastoneuvottelujen ennakoidaan venyvän lauantain puolelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.