Mainos

Ilmaston lämpeneminen uhkaa maapallon elämää

Jopa neljännes eliökunnasta on vaarassa ilmaston lämpenemisen vuoksi. Määrä merkitsisi noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia.

Ilmaston lämpeneminen saattaa YK: teettämän tutkimuksen mukaan hävittää jopa neljänneksen nykyisestä kasvi- ja eläinkunnasta viidenkymmenen vuoden kuluessa. Määrä merkitsisi noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia.
YK:n tutkimuksessa käytiin läpi kuusi aluetta eri puolilla maapalloa, Euroopasta Etelä-Afrikkaan Meksikosta Costa Ricaan ja Brasiliasta Australiaan. Ne edustavat viidennestä koko maapallon maapinta-alasta. Niiltä arvioitiin yli tuhannen lajin tulevaisuutta ja heijastettiin se kolmeen arvioituun lämpötilannousuun.

Tulokset olivat parhaimmillaankin armottomia: esimerkiksi Brasilian kasvikunnasta katoaisi vajaa puolet, toisaalta Australia menettäisi yli puolet perhosistaan.

Toisaalta, tiede korostaa, lajien määrää ei tiedetä tarkasti, eikä muutosten vuorovaikutusta. Luonnon historiassa lajeja on tullut ja mennyt

Muutos on uhka myös ihmisille. Näin raju ympäristönmuutos vaarantaisi suoraan miljoonien sellaisten kansojen toimeentulon, joka tulee luonnosta suoraan. Puhumattakaan ilmaston itsensä järkkymisestä, joka voi heijastua myrskyinä, kuivuuksina ja tulvina.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.01.2004).

(Huomenta Suomi 08.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.