Mainos

Ilmaston lämpeneminen tuo uusia ikäviä hyönteisiä

Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia hyönteislajeja. Suomalaiset tuntevat sen vielä nahoissaan, sillä uusien hyttyslajien pistot aiheuttavat vanhoja verenimijöitä voimakkaamman reaktion.

Uudet tulokkaat haastavat vanhat lajit kilpailuun elintilasta.Uhattuina ovat varsinkin Lapissa viihtyvät lajit. Toisaalta Suomessa päästään ihastelemaan viehkeitä uusia päiväperhosia.

Ensimmäiset itikat pistävät kärsänsä ihmislihaan kenties jo toukokuun puolivälin tienoilla, veikkailee hyönteistutkija.

- Ensimmäiset meitä pistävät hyönteiset ovat tällä hetkellä isoja toukkia. Ininää alkaa kuulua toukokuun 20. päivän paikkeilla. Jos luvassa on pitkiä viileitä kausia, kehitys hidastuu, kertoo Oulun yliopiston dosentti Juhani Itämies.

Helsingin yliopiston luonnontieteen museon intendentti Larry Hulden kertoo, että lämpimät säät saavat hyönteispopulaatiot kasvamaan. Ne myös kasvavat lämpimällä suuremmiksi ja nopeammin kuin viileässä.

Luvassa tasaista ininää

Tutkija lupaa ensi kesäksi reippaasti hyttysiä, mutta ne kuoriutuvat nopeasti ja pahin aika on pian ohi. Pitkän sadejakson koittaessa myöhäiset hyttyslajit voivat kuitenkin aikaistua. Suomen suvessa inisee kaikkiaan 37 itikkalajia. Leuto talvi ei ole hyttysiä haitannut.

Myös paarmoilla menee vahvasti, mutta sekä niiden että itikoitten menestykseen vaikuttaa lämmön sijaan enemmän kosteus.

- Paarmoilla on nyt hyvät oltavat: märkää rantaa ja vettä on runsaasti. Toisaalta viime kesänä paarmoja oli vähän, joten tulevallekaan kesällä niitä ei ole luvassa järkyttävän paljon. Ihmisiä kiusaavista ötököistä hirvikärpäset menevät sen sijaan omia polkujaan. Ne näyttävät kestävän hyvin pakkasta, eikä lämmin talvikaan niitä haittaa.

- Hirvikärpäsiä on vuodesta toiseen yhtä runsaasti.

Myös maa- ja metsätalous kärsii uusista tulokkaista. Perunanviljelijöitä kiusaava koloradonkuoriainen lisääntyy ja vaatii myrkyttämistä, samoin metsätuholaiset ovat saamassa vahvistuksia uusista ilkeistä lajeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.