Mainos

Ilmastolakia vaativa Ihmistulva vyöryy huomenna Helsinkiin

Suomen suurin ilmastotapahtuma Ihmistulva järjestetään huomenna Helsingissä.

Tapahtuma on osa ilmastolakia vaativaa Polttava Kysymys -kampanjaa ja sinne odotetaan noin 5000 osanottajaa.

Tempauksella halutaan muistuttaa päättäjiä ilmastokysymysten tärkeydestä myös taantuman aikana, jolloin ympäristöasiat uhkaavat usein jäädä talouskysymysten jalkoihin.

Kansanedustaja, ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen näkee, ettei ympäristökysymysten unohtamiseen ole kuitenkaan varaa.

- Talouden suhdanteet tulevat ja menevät, mutta ilmastonmuutos on pitkän aikavälin iso haaste, jolle pitää tehdä jotain välittömästi. Ei ole varaa odottaa parempia aikoja, Tynkkynen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Tynkkysen mukaan tärkeimpiin ympäristötekoihin ja -tavoitteisiin lukeutuu se, että teollisuuden päästöjä vähennetään reippaasti.

- Suomen kaltaisissa rikkaissa teollisuusmaissa päästöjä pitää vähentää 80 - 95 prosenttia vuosisadan puoliväliin mennessä. Se on melkoinen haaste.

Ilmastolaille on siis Tynkkysen mukaan tilausta.

- Hallituksella on oma ilmasto- ja energiastrategia, jossa on paljon samoja elementtejä kuin ilmastolaissa. Ilmastolain vahvuus on kuitenkin se, että se on tiukempi ja sitovampi.

Ei kuitenkaan riitä, että pelkästään teollisuusmaat sitoutuvat ympäristötavoitteisiin vaan myös kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Intian on kannettava kortensa kekoon. Tynkkysen mukaan tästä on myös toivoa.

- Intian hallitus ilmoitti juuri aikovansa tehostaa energiankäyttöä viisi prosenttia. Se tarkoittaa, että päästöt vähenisivät saman verran kuin Suomi tuottaa vuodessa, Tynkkynen iloitsee.

Tekoja kaivataan luonnollisesti myös yksittäisilta kansalaisilta. Polttava Kysymys -kampanjan koordinaattori Meri Pukarisen mukaan kansalaisilla myös riittää intoa. Pukarinen kiitteleekin suomalaisten aktiivisuutta ympäristöasioissa. Kampanjan aikana jo yli 25 000 suomalaista on pyytänyt ilmastolakia omalta kansanedustajaltaan.

- Keskeistä on, että yksittäinen ihminen ei alistu olemaan pelkkä kuluttaja, vaan vaatii päättäjiltä keskeisiä toimia, kuten ilmastolakia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

(MTV3)

Katso kansanedustaja Oras Tynkkysen ja kampanjan koordinaattorin Meri Pukarisen haastattelu (Huomenta Suomi 4.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.