Mainos

Ilmastokokous minimoi hiilijalanjälkensä

Kööpenhaminan ilmastokokokseen on saapunut 46 000 ihmistä.

Jo pelkistä osanottajien lennoista syntyy muhkeat hiilidioksidipäästöt. Mutta paikanpäällä pyritäänkin sitten elämään mahdollisimman ekologisesti. Esimerkiksi kokousrakennuksen päästöjä on onnistuttu leikkaamaan 20 prosenttia uusimalla muun ikkunoita ja ilmastointilaitteita.

Kokouspaikan lämpö on kaukolämpöä ja sähköä säästetään monin keinoin. Esimerkiksi liukuportaat on pysäytetty. Tanskan kuluttamasta energiasta 30 prosenttia on uusiutuvaa, ennen muuta tuulienergiaa. Kokouspaikan edessä seisova tuuligeneraattori tuottaa energiaa 250 kotitaloudelle.

Jätteiden määrä pyritään minimoimaan. Kokousvieraita kehotetaan esimerkiksi nauttimaan tanskalaista vesijohtovettä pulloveden sijaan.

Kaikki syntyvä jäte lajitellaan tarkasti. Esimerkiksi ruuantähteet muutetaan biokaasuksi. Muutakin jätettä jalostetaan energiaksi, joka sitten johdetaan sähkönä tanskalaiskoteihin.

Myös paperia käytetään mahdollisimman vähän, ja kulutettavat arkit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Kynäkseen voi valita kuulakärkikynän, joka on tehty kierrätetyistä muovipulloista.

Tarjottavasta ruuasta yli 60 prosenttia on luomua ja lähiruokaa. Yksistään viralliset kokousdelegaatiot syövät 15 000 kiloa elintarvikkeita päivässä. Kaksitoistapäiväisen kokouksen aikana valtioiden edustajat ehtivät nauttia esimerkiksi 10 000 luomukanaa ja 50 000 kiloa perunoita.

Katso Anne Sjöholmin ja Päivi Mäki-Petäjän raportit Kööpenhaminasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.