Mainos

Ilmastokokouksen puheenjohtaja eroaa tehtävästään

Tanskan ympäristöministeri Connie Hedegaard on ilmoittanut eroavansa Kööpenhaminan ilmastokokouksen puheenjohtajan paikalta. Hän on myös tuleva EU:n ympäristökomissaari. Hänen tilalleen neuvottelujen puheenjohtajaksi tulee Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen.

Eron syyt ovat Hedegaardin mukaan "muodollisia".

- Paikalle saapuu paljon valtionpäämiehiä ja on sopivaa, että pääministeri johtaa puhetta, sanoo Hedegaard.

Hedegaardia on syytetty rikkaiden maiden suosimisesta Afrikan maiden kustannuksella.

Myös kokousjärjestelyt ovat tökkineet pahasti. Kansalaisjärjestöjen ja toimittajien lisäksi kokouspaikalle ovat jonottaneet eri maiden delegaatioiden jäsenet. Monet heistä ovat esittäneet vastalauseensa kun eivät ole ehtineet mukaan neuvotteluistuntoihin.

Kokouspaikalla on myös liikkunut huhuja Hedegaardin ja Rasmussenin keskinäisistä kiistoista ja erilaisista linjauksista ilmastoneuvotteluissa.

Hedegaard osallistuu kuitenkin edelleen kokoukseen neuvottelijana. Tanskan pääministeri Rasmussen on nimittänyt hänet erityisedustajakseen neuvotteluihin.

Ympäristöministerit yrittävät parhaillaan saada ratkottua hankalia kiistakysymyksiä. Epäileviä ääniä kuuluu entistä enemmän. Britannian pääministeri Gordon Brown arvioi tänään, että sopimuksen aikaansaaminen on vaikeaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon arvioi, että kehitysmaiden rahoitus vuoden 2012 jälkeen voi jäädä ratkaisematta näissä neuvotteluissa.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti Kööpenhaminasta

Katso Anne Sjöholmin raportti Kööpenhaminasta

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.