Ilmastokeskustelujen jatkosta laiha sopu

Buenos Airesin ilmastokokous päättyi jatkoajalla sopuun keskustelujen jatkosta. Ensi toukokuussa ei kuitenkaan neuvotella uusista päästörajoituksista, vaan ainoastaan vaihdetaan ajatuksia.

Saasteet värjäävät ilmakehää

Buenos Airesin ilmastokokouksen osanottajat onnistuivat lopulta saamaan aikaan vain laihan yhteisymmärryksen, senkin yhdennellätoista hetkellä.

Kokouksen venyttyä tänään jo jatkoajalle osapuolet sopivat, että Kioton ilmastosopimuksen umpeutumisen jälkeistä aikaa käsitellään epävirallisessa tapaamisessa Saksassa ensi toukokuussa.

Yhdysvaltojen ja kehitysmaiden ryhmän vaatimuksesta kyseessä on kuitenkin vain "asiantuntijaseminaari", jossa vaihdetaan kokemuksia ja ajatuksia mutta ei missään tapauksessa neuvotella uusista rajoituksista kasvihuonekaasujen päästöihin. Tällainen määritelmä sai Kioton sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneet amerikkalaiset ylipäänsä suostumaan tapaamisen järjestämiseen.

Intian ja Kiinan kaltaiset voimakkaasti kasvavat kehitysmaataloudet ovat olleet huolestuneita siitä, että uudet rajoitukset löisivät kapuloita maiden kehityksen rattaisiin. Juuri kehitysmaiden jättäytyminen Kioton sopimuksen ulkopuolelle oli tärkeä peruste sille, ettei Yhdysvallatkaan liittynyt sopimukseen.

Yhdysvallat irrottautui vuonna 2001 sopimuksesta, joka sen mukaan mukaan käy liian kalliiksi maan taloudelle ja suosii liiaksi Intian ja Kiinan kaltaisia maita.

Ympäristöväki kauhistui USA:lle

Buenos Airesissa olleet ympäristöaktivistit ovat kauhuissaan Yhdysvaltain linjasta.

- Bushin hallinto on osoittanut, etteivät he halua missään oloissa keskustella tulevaisuudesta, sanoo Jennifer Morgan Maailman luonnonsäätiöstä WWF:stä.

Kioton vuoden 1997 ilmastosopimus tulee voimaan 16. helmikuuta. Sopimuksen voimaantulo varmistui, kun Venäjä ratifioi sopimuksen. Voimaantulon edellytyksenä oli, että sopimuksen ratifioi 55 maata, jotka edustivat vähintään 55:tä prosenttia teollisuusmaiden hiilidioksidipäästöistä vuonna 1990.

Sopimukseen liittyneet maat sitoutuvat supistamaan kasvihuonekaasujen päästöjään noin viisi prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä. Monien tutkijoiden mukaan päästöjä olisi supistettava tähän verrattuna moninkertaisesti, jotta ilmastonmuutoksen vakavilta seurauksilta vältyttäisiin.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat