Ilmastokeskustelu käy kuumana

Ympäristömuutoksen professorin mukaan maailman päättäjien on toimittava pian, jos ilmaston lämpeneminen aiotaan pitää hallinnassa.

Huomenna julkaistava kansainvälinen ympäristöraportti pitää lähes varmana, että ihminen on vaikuttanut maapallon lämpenemiseen.

Raportin mukaan ilmaston lämpenemisestä kertoo esimerkiksi se, että lintujen muutto ja pesiminen sekä lehtien puhkeaminen puuhun ovat aikaistuneet pohjoisella pallonpuoliskolla parilla viikolla viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös jäiden lähtö on aikaistunut ja kasvukausi pidentynyt.

-Muutokset ovat yhdensuuntaisia, ne osoittavat ilmaston lämpenemistä, tiivistää ympäristömuutoksen professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta.

Tänään professorina aloittanut Korhola on tutustunut etukäteen osaan hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n raportista.

Korholan mukaan raportin tärkein sanoma on se, että maailman päättäjien on toimittava pian, jos ilmaston lämpeneminen aiotaan pitää hallinnassa.

Kansainvälisessä ilmastoraportissa ei mullistavia tuloksia

Huomenna Pariisissa julkistettava kansainvälinen ilmastoraportti ei sisällä uusia "mullistavia tuloksia", Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Raino Heino kertoo.

Heinon mukaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPPC:n huominen osaraportti lähinnä varmistaa aiempia ilmastonmuutostutkimuksen tuloksia.

-Tutkijat ovat entistä varmempia aiemmista tuloksista, Heino kertoi iltapäivällä puhelimitse Pariisista.

Tuolloin raportin viimeistely oli vielä pahasti kesken. Heino kuitenkin uskoi, että raportti on julkaisuvalmis huomenna.

Raportista etukäteen tihkuneiden tietojen mukaan siinä arvioidaan muun muassa, että lämpötila nousee tällä vuosisadalla 2-4,5 astetta. Lisäksi helleaallot ja hirmumyrskyt yleistynevät.

Halonen: Ilmastonmuutos-keskustelu lyönyt itsensä läpi

Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen arvioi ilmastonmuutokseen liittyvien asenteiden muuttuneen kouriintuntuvasti takavuosista. Halonen totesi Kuopiossa, että ilmastonmuutos ja yhteistoiminta tällä sektorilla on lyönyt itsensä läpi. Muutos on havaittavissa myös talouselämän foorumeilla.

-Kysymyshän ei ole pelkästään rajoituksista vaan siitä, että paremmalla teknologialla voidaan saada aikaan parempia tuloksia. Tässä mielessä yksityinen sektori voi löytää omat toimintamahdollisuutensa. Kuva ei ole suinkaan mustavalkoinen, Halonen sanoi.

Halonen mainitsi yhtenä esimerkkinä Intiassa viime viikolla pidetyn kestävän kehityksen kokouksen. Halosen mielestä kokouksen yksi viesti oli se, että EU:n pitää tehdä kaikkensa myönteisen ilmastonkehityksen eteen.

-Toisaalta energiantarpeen voimakas kasvu pelkästään Intiassa ja Kiinassa vaatii, että luomme myös Kioton jälkeisen yhteisen strategian ollaksemme tehokkaita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat