Mainos

"Ilmasto tärkeämpi kuin talous"

Suomalainen tutkija kehottaa päättäjiä laittamaan ilmastonmuutoksen tärkeyslistalle ykköseksi - ohi talouden elvytyksen.

- Päätöksiä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi täytyy tehdä nopeasti, sillä jo muutamassa vuodessa ilmastonmuutos etenee nopeasti huonompaan suuntaan, sanoo dosentti Jouni Räisänen Helsingin yliopistosta.

- Kymmenen vuoden tähtäimellä talouden elvytys vaikuttaa enemmän, mutta kyllä ihmiskunnalle kaiken kaikkiaan ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeämpi asia kuin talous, sanoo Räisänen.

"Vauhtia päätöksiin"

Räisänen lähettää terveisiä parhaillaan koolla olevaan kansainväliseen ilmastokokoukseen Puolan Poznaniin, jossa sorvataan ilmastonmuutosta torjuvaa sopimusta. Huomenna päättyvät neuvottelut koskevat vuoden 2012 jälkeistä ilmastosopimusta.

- Toivon, että Poznanissa saadaan aikaan tiukka ja realistinen sopimus, jossa suurin osa maapallon valtioista olisi mukana.

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa on usein esitetty, että ilmastonlämpemenimen pitäisi pysäyttää kahteen asteeseen. Dosentti Jouni Räisänen Helsingin yliopistosta pitää tavoitetta mahdollisena, mutta vaikeana.

- Haluan olla optimisti ja sanon, että se on mahdollista, mutta haastavaa se tulee olemaan.

- Jos ilmasto lämpenisi kolme astetta, olisivat muutokset luonnossa peruuttamattomia. Suuri osa eliölajeista ei todennäköisesti pysty sopeutumaan tällaisiin muutoksiin.

- Silloin todennäköisesti myös lähtisi käyntiin Grönlannin mannerjäätikön peruuttamaton sulaminen, eli pitkällä tähtäimellä meren pinta nousisi 5-7 metriä.

- Arktisilla alueilla merijää on jo ohentunut paljon nopeammin kuin on osattu odottaa viime kahden vuoden aikana, sanoo Räisänen.

Poznanin ilmastokokous alkoi viime viikolla ja päättyy huomenna. Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.