Ilmasto lämpenee: Talvitulvat lisääntyvät Suomessa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan ilmaston lämpeneminen näkyy jo Suomessa. Talvitulvat lisääntyvät ja aiempaa pidempi kesäkausi aiheuttaa vesistöjen kuivumista.

Suomen pahimmat tulvapaikat

Kokemäenjoki. Hyydetulvat aiheuttavat loppusyksystä ja alkutalvesta mittavia vahinkoja Porissa.

Rannikkoalueet. Etelä-Suomen rannikkoalueilla ja Porissa meren tulviminen voi aiheuttaa tuhoja.

Pohjanmaan joet. Pohjanmaalla lähes kaikki joet tulvivat keväisin.

Kemijoki ja Ounasjoki. Erityisesti Kittilän alueella Kemijoen tulviminen aiheuttaa vahinkoja.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n julkaiseman osaraportin mukaan kasvihuonekaasupäästöjen määrän kasvaminen saattaa johtaa äärimmäisten sääilmiöiden yleistymiseen tulevina vuosikymmeninä.

Suomessa kevättulvat tulevat tulevaisuudessa vähentymään, erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Lapissa ja Koillismaalla kevättulvat pysyvät. Siellä kevättulvien määrä voi jopa kasvaakin alkuvaiheessa, kun sateet lisääntyvät, mutta lumi ei aina ehdi sulamaan, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Mennyt leuto talvi oli tyypillisintä talvitulvien aikaa.

– Lumi suli ja vettä satoi hirveästi. Meillä ei lämpimän talven vuoksi ole juurikaan tulvia nyt keväällä, sillä tulvat olivat pahimmillaan joulukuussa, Vehviläinen kuvailee.

Kaivovesi voi loppua kesällä

Vesistöjen kuivuminen on toinen ilmaston lämpenemisen myötä havaittava muutos Suomessa. Lumeton kausi pitenee ja voi vierähtää pitkäkin kuiva kausi ennen syksyn sadekelejä.

– Jos ei ole normaalia sateisempi kesä, on iso riski siihen, että loppukesällä isojen järvien pohjavedet ovat todella matalalla, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen arvioi.

– Tämä aiheuttaa aikamoista kiusaa haja-asutusalueille. Erityisesti niille, jotka ovat oman kaivon varassa, Vehviläinen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat