Mainos

Ilmasodan asiantuntija: Georgia valmistautui sotaan

Georgia valmistautui suomalaisen ilmasodan asiantuntijan mukaan sotaan Etelä-Ossetiassa. Sitä osoittaa jo aikataulu, jolla varustauduttiin venäläisten hyökkäykseen.

Epävirallisten tietojen mukaan Georgian ilmapuolustus oli liitetty Naton ilmavalvontajärjestelmään Turkin kautta jo ennen sotaa. Sen kautta pystyi seuraamaan Georgian valvontatutkien tilannekuvaa ja saamaan Natolta tarpeellisia tietoja.

Georgian ilmapuolustus perustui Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen venäläiseen kalustoon, mutta Mihail Saakashvilin tultua viisi vuotta sitten presidentiksi aloitettiin ilmapuolustuksen uusiminen. Länsimielinen Ukraina on tukenut Georgiaa tällä sektorilla eniten.

Ilmapuolustus yllätti venäläiset

Georgialaisten joukkojen hyökätessä Etelä-Ossetiaan niiden suojana oli ainakin kolme liikkuvaa Buk-M1 ja kolme SA-8 -ohjuspatteria, suuri määrä Igla-olkapääohjuksia sekä ilmatorjuntatykkejä ja ilmatorjuntapanssarivaunuja.

- Tämä ilmatorjuntavoima aiheuttikin Venäjän ilmavoimille yllätyksen ja tappioita. On arveltu, että venäläiset aliarvioivat Georgian ilmapuolustuksen, toteaa eversti evp. Ahti Lappi. Entisenä ilmatorjunnan tarkastajana hän on seurannut Georgian sotaa.

Venäjällä oli suomalaisasiantuntijan mukaan sotakoneiden ohjaimissa parasta ja kokeneinta A-ryhmää, esimerkiksi alasammutun elektronisen tiedustelukoneen Tu-22M3:n vangiksi jäänyt pilotti, 50-vuotias eversti Igor Zinov oli koelentokeskuksen kouluttaja.

Georgia vältti tutkien käyttöä

Georgian ilmapuolustus käytti ukrainalaista passiivista valvontajärjestelmää (Kolchuga-M) viholliskoneiden havaitsemiseen ja vältti tutkien käyttöä, liikkuvat Buk-M1 ja SA-8 -ohjusyksiköt puolestaan väijytystaktiikkaa.

- Ensimmäisen taistelupäivän konetappiot osoittavat, että se toi tulosta. Venäläiset joutuivat keskittämään kaikki voimansa ja keinonsa, täsmäaseita ja tykistöohjuksia Georgian ilmapuolustuksen lamauttamiseen, toteaa eversti Lappi.

Epävirallisten ja kansainvälisistä lähteistä kerättyjen tietojen mukaan venäläisten onnistui tuhota kaikki Georgian valvontatutkat ja modernisoidut SA-3-ohjusyksiköt sekä pääosan Buk ja SA-8 -ohjuskalustosta, josta osa jäi sotasaaliiksi georgialaisten perääntyessä hätäisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.