Mainos

Ilmarisen sijoitus tuotti liki miljardin

Tätä nykyä Suomen suurimman työeläkeyhtiön Ilmarisen sijoitustoiminta tuotti viime vuonna ylijäämää 940 miljoonaa markkaa. Se oli noin 455 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Pohjola-ryhmään kuuluvan tel-yhtiön tuoton kasvua siivitti erityisesti myyntivoittojen lisääntyminen. Tuotoista 265 miljoonaa markkaa osoitettiin asiakkaiden tel-maksujen alentamiseen. Nämä asiakaspalautukset jäivät hieman edellisvuotista vähäisemmiksi. Ilmarisen kokonaistulos oli 2,7 miljardia markkaa, mikä jäi noin 300 miljoonaa vuotta pienemmäksi. Tämä johtui siitä, että tuolloin omaisuuden arvonnousut olivat vielä suuremmat kuin viime vuonna. Tel-yhtiöiden on vuoden lopussa näytettävä omaisuutensa kirjanpitoarvojen ja käypien arvojen välinen ero. Toimitusjohtaja Kari Puron mukaan hyvän tuloksen myötä yhtiö voi edelleen vahvistaa vakavaraisuuttaan ja kilpailukykyään.

Yhtiöllä suurin osakesalkku tel-yhtiöistä

Kaikki tel-yhtiöt ovat kasvattaneet lisäpuskuria varallisuuteensa, jotta ne voisivat tehdä sijoituksia tuottavimpiin, mutta riskialttiimpiin osakkeisiin. Suhteessa eniten osakkeita on juuri Ilmarisella, jolla niiden osuus sijoitussalkusta oli 17,5 prosenttia eli 9,5 miljardia markkaa. Näistä ulkomaisia oli noin 1 miljardi. Lähinnä osakkeiden arvonnousun myötä yhtiön osakeomaisuus kasvoi liki 3 miljardilla. Kotimaisista osakkeista Ilmarinen sai noin 25 prosentin tuoton, kun kaikkien sijoitusten tuotto oli 9,0 prosenttia.

Yhtiömuoto muutettavissa

Kun uusi Varma-Sampo aloittaa kesällä, Ilmarinen jää ainoaksi osakeyhtiömuotoiseksi tel-yhtiöksi. Muut ovat keskinäisiä eli vakuutetut omistavat ne. Eläkevakuutukset maksavat työnantajat ja työntekijät. Puron mukaan myös Ilmarisessa on mietitty keskinäiseen yhtiöön siirtymisestä, mutta päätöksiä asiasta ei ole tehty. Lisäksi hän korosti, että päätösvalta on omistajilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.